Sogn (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sogn
Solvang kolonihage
Basisdata
BydelBydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilGaustad, Ullevål Hageby, Berg, Nordberg, Kringsjå, Gaustadbekkdalen
Innbyggere3 580 (over 3 roder)
NavngivningNevnt på 1300-tallet
NavnebakgrunnSogn gårdene
Beliggenhet
Kart
Sogn
59°57′01″N 10°43′50″Ø

Sogn er et boligstrøk i Bydel Nordre Aker i Oslo.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

I vest går grensen fra og med John Brandts vei og i en rett linje rett sørover til den treffer krysset Sognsvannsbanen / Vestgrensa. Deretter følger den Sognsvannsbanen østover, til Ring 3 ved inngangen til Tåsentunnelen. Deretter går den rett nordover, først over ringveien, og deretter gjennom Damefallet som er grensen i øst. I nord er grensen området nord for Storkenebbveien.

Dermed grenser det i vest til Gaustad (nord for Ring 3) og Gaustadbekkdalen (sør for Ring 3), Ullevål Hageby og Berg i sør, Nordberg i øst og Kringsjå i nord (hvor Nordberg skole ligger).

Historie[rediger | rediger kilde]

Vestre Sogn gård ligger i dag inne i Sogn studentby. Gården var kirkegods i middelalderen, og senere krongods frem til 1662. Siden 1892 har gården vært i kommunalt eie, og huser i dag en barnehage

Sogn er gitt navn etter de to gårdene Vestre og Østre Sogn gård. Hovedbygningen til Vestre Sogn gård eksisterer fremdeles, og ligger i hjertet av Sogn studentby. Østre Sogn gård lå nordøst for Vestre Sogn gård, et par stenkast unna, men ble revet i forbindelse med byggingen av studentbyen.

Større deler av villaområdet på Sogn ble bygget på 1930-tallet, og bærer preg av en funksjonalistisk stil. Husene ble bygget etter at A/S Akersbanene sammen med Aker kommune i årene rundt 1920 hadde foretatt store tomtekjøp på Sogn, men også i nærområdene Nordberg, Berg og Haugerud, i forbindelse med planlegging og utvikling av det man kalte for Sogn haveby. Noen år senere utparsellerte og solgte A/S Akersbanene tomtene til finansiering av Sognsvannsbanen.[1]

Bydel Sogn var tidligere også navn på den lokale bydelen før Bydelsreform 2004 fastsatte nye bydelsgrenser i Oslo.

Bebyggelse[rediger | rediger kilde]

Foruten Sogn studentby finner man Sogn hagekoloni og Solvang Kolonihager på Sogn, samt den nedlagte Sogn videregående skole, som fra 2013 huser Kuben, avdeling Ullevål og fra 2014 den nye Blindern videregående skole. Ellers er Sogn i hovedsak et villaområde med en del rekkehus- og lavblokkbebyggelse i området langs Kaj Munks vei/Ring 3.

Imidlertid er også Ullevaal Stadion med området rundt en del av strøket, og dette skiller seg vesentlig ut fra resten av strøket. Dette stedet domineres både fysisk og identitetsmessig av Stadionanlegget. Mellom T-banelinjen og Ring 3 har området karakter av å være en urban grensesone med større, enkeltstående, nærings- og undervisningsbygg langs vestsiden av Sognsveien og av Ullevaal Stadion-anlegget på østsiden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Plan- og Bygningsetaten, Byutviklingsavdelingen (april 1999). «Forstadsbaner og boligplaner i Oslo gjennom 150 år». Oslo kommune. Besøkt 7. mai 2007.