Butrint

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Butrint
Butrint
Amfiteateret i Butrint. Foto:Marc Morel
Land Albania Albania
Sted Sarandë i regionen Vlorë
UNESCO Innskrevet ved UNESCOs 16. sesjon i 1992. Referansenr. 570.
Kriterium III
Se også Verdensarvsteder i Europa
Eksterne lenker

Butrint eller Butrinti er en historisk by i Albania som står på UNESCOs verdsarvliste. Ruinene ligger på en liten halvøy mellom Korfusundet og Butrintsjøen i regionen Vlorë, nær den albanske byen Saranda og grensen til Hellas.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt av illyrerer, men i følge Vergils Æneide ble byen grunnlagt av den trojanske prinsen Helenus. På denne tiden var byens navn Buthrotum, og kjent som en pilegrimsby for de som dyrket Asklepios.

Bymurene rundt Butrint ble bygd i det fjerde hundreåret f. Kr.

Byen ble erobret av romerne under Julius Cæsar og keiser Augustus koloniserte byen i 167 f.Kr. Det bysantinske riket tilførte byen rikdom og rundt 10 000 innbyggere. Fra 1000-tallet kjempet middelhavsnormannere, angevinere og veneziere om makten i området. Byen ble brukt som base for for normannerprinsen Bohemond i 1081, da han bygde opp en stor flåte for å erobre Konstantinopel, samt på 1600-tallet da Suleiman I den store prøvde å ta Korfu.

Fraflytting og gjenoppdaging[rediger | rediger kilde]

I løpet av middelalderen dannet det seg myr i området, og Butrint ble fraflyttet. Ved begynnelsen av 1800-tallet var det igjen en beskjeden fiskerlandsby rundt en veneziansk borg.

Den historiske byen ble gjenoppdaget i 1928 av den italienske arkeologen Luigi Ugolini. Storstilte utgravinger tok til etter andre verdenskrig og på 1990-tallet. I 1992 kom byen med på UNESCOs verdensarvliste, og området som omfattes ble utvidet i 1999. Da Albania opplevde sterk uro i 1997 ble muséet i byen plyndret og mange skatter forsvann. Byen ble sett på lista over truede verdsarver ettersom byen manglet vernetiltak.

Av ruinene er det blant annet et romerske bad, et amfiteater, en villa, kapellruin fra 400-tallet og en basilika fra 500-tallet. Museet ligger i en venetiansk borg fra 1300-tallet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Butrint – bilder, video eller lyd