Bussekaillfestivalen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bussekaillfestivalen (2005–) holdes på Fjellværøy i Hitra kommune i Trøndelag. Festivalen har tre konsertscener og ca. 30 band besøker festivalen årlig. Busekaill Festival, har tre typer tema camping; Sigøynerleir, Bussekaill camp og Bambi familie camp.

I tillegg til de typiske band og mange scene tilbudene har festivalen en egen Bussekaill Musikaill. Historien skildrer småkongen Birger, spanske reisende og Olav Tryggvason. Olav T. besøker Fjellværøy i sin busse (krigsskip). Sagnet beskriver hvordan hans far Trygve Olavsson og hans bestefar Harald Hårfagre gjorde det samme ved viktige veivalg i livet.

Bussekaillen var en fryktet og respektert figur helt frem til i dag, voksne skremte barna med at Bussekaillen kom hvis de ikke var snille. Sagnet om Bussekaillen på Fjellværøy lever videre med forskjellig fortegn også i dag. Han beskrives av noen som den som er klok, vis, husker det gamle og som kjenner havet. Andre benekter totalt hans eksistens. Mye av historiene rundt Bussekaillene er ukjent i dag, og er visket ut med tiden som har gått. Øyriket ble befolket for over 10 000 år siden, av Norges første befolkning, Fosnafolket.

I dag kan man fortsatt besøke Bussekaillstua, som ligger under Dyrafjell på Fjellvær. På Fjellvær kan en også besøke en over 3 000 år gammel grav fra bronsealderen. Stedet ble i middelalderen et maktsentrum, med fogdegård etter reformasjonen. I dag er dette stedet festivalområde.

Bussekaill Festival (2005–) holdes på Fjellværøy i Hitra kommune i Sør-Trøndelag. Festivalen har utspring i de mytiske Bussekaillan på Fjellværøya som øyfolket hyller hver sommer i uke 30. Tema er MAT; lokal og internasjonal, MUSIKK; lokal og internasjonal med særlig vekt på TROMMER og RYTME. Det er flere konsertscener og ca. 30 band og artister besøker festivalen årlig. Busekaill Festival, har tre typer camping; Sigøyner camp, Bussekaill camp (inndelt i tema soner) og Stille camp. Ved kaia er det marina anlegg til ca. 200 båter.

Festival området, campene og marina er på Fjellvær Gård på nordsiden av Fjellværøya. Gården har synlige røtter tilbake til bronsealderen, og midt i festivalområdet ligger en 3 000 år gammel gravhaug. Stedet ble i middelalderen et maktsentrum, og Fjellvær ble Fogdegård under reformasjonen på 1500-tallet. I dag drives stedet som Gjestegård for både tilreisende grupper og lokale arrangement.

I tillegg til de mange band og vanlige underholdningstilbud har festivalen en egen Bussekaill Musikaill. Historien skildrer de første menneskene vi vet bodde her, for 9000 år siden, fram til i dag. Med de fryktede Bussekaillan som gjennomgangstemaet. Bussekaillan representerer i stykket frykten for det ukjente. Musikk og tekst er skrevet av Bjørn Fjeldvær.

Bussekaill'n var en fryktet og respektert figur helt frem til i dag, voksne skremte barna med at Bussekaill'n kom hvis de ikke var snille. Sagnet om Bussekaill'n på Fjellværøy lever videre med forskjellig fortegn også i dag. Han beskrives av noen som den som er klok, vis, husker det gamle og som kjenner havet. Andre benekter totalt hans eksistens. Mye av historiene rundt Bussekaillene er ukjent i dag, og er visket ut med tiden som har gått. Øyriket ble befolket for over 9 000 år siden, av Norges første befolkning, Fosnafolket.

I dag kan man fortsatt besøke Bussekaillstua, som ligger under Dyrafjell på Fjellværøy.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]