Brachyceridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brachyceridae
Brachycerus ornatus
Nomenklatur
Brachyceridae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
OverfamilieCurculionoidea
Økologi
Antall arter: ca. 300
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: vanlige i middelhavsområdet og der sørlige Afrika
Inndelt i

Brachyceridae er en gruppe biller som hører til overfamilien snutebiller (Curculionoidea). Noen inndelinger regner dem som en underfamilie av snutebiller (Curculionidae). Brachyceridene er korte, brede, høyt hvelvede snutebiller som vanligvis har påfallende knøler eller pigger på oversiden. De kan også kjennes på at antennene er forkortet, og ikke knebøyde. Noen taksonomer regner den artsrike gruppen bredsnutebiller (Entiminae) til Brachyceridae. Dersom man ikke inkluderer disse er Brachyceridae en artsfattig gruppe som mangler i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, korte og brede, høyt hvelvede snutebiller. På farge er de gjerne brunlige, mer eller mindre kledt med lyse skjell. Oversiden har som oftest mange kraftige knøler som ofte ender i en spiss og i ekstreme tilfeller er utviklet til lange, skarpe pigger. Hodet er forholdsvis stort og bredt, med en kort, bred snute (rektangulær sett ovenfra). Antennene sitter festet nær spissen av snuten og er korte og rette, ikke knebøyde. Der er gjerne ni-leddete og ender i en stor, en-leddet kølle, men hos underfamilien Microcerinae er de ytterligere redusert til små knopper. Brystskjoldet (pronotum) er smalere enn dekkvingene, gjerne kraftig punktert. Sideranden har ofte en kraftig vinkel eller tann midt på. Dekkvingene er ovale på form, høyt hvelvede, med rekkevis ordnede knøler eller pigger. Noen ganger er knølene smeltet sammen og danner kontinuerlige, bølgende lengdelister. Beina er kraftige, føttene er (i alle fall tilsynelatende) fire-leddete uten tolappede ledd. Hos underfamilien Microcerinae er fotleddene redusert.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Mange av artene utvikler seg på løkplanter, for eksempel løk (Allium spp.) og narsisser (Narcissus spp.). Hvitløksnutebillen (Brachycerus undatus) ser ut til å være en betydelig skadegjører på hvitløk (Allium sativum) og andre løkplanter. Den blir av og til innført til Skandinavia med sendinger av hvitløk, men har ikke etablert seg her. De fleste av artene ser ut til å finnes i tørre, varme områder, for eksempel middelhavsområdet og det sørlige Afrika.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Mange av artene er ganske knudrete, her Brachycerus undatus

Noen ganger blir den artsrike gruppen bredsnutebiller (Entiminae), med blant annet slekten rotsnutebiller (Otiorhynchus), regnet til Brachyceridae. Noen inndelinger regner Brachyceridae som en underfamilie av snutebiller (Curculionidae).

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]