Bjarne Vandeskog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Vandeskog
Født13. okt. 1959Rediger på Wikidata (64 år)
BeskjeftigelseAntropolog Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bjarne Gunnar Vandeskog (født 13. oktober 1959) er en norsk sosialantropolog som særlig har vært opptatt av å forstå hvordan interpersonlige relasjoner genereres som en konsekvens av sosial organisasjon, kulturelle modeller og personlige erfaringer, samtidig med at relasjoner også bidrar til å skape disse forholdene. Doktorgraden hans er en studie av relasjoner mellom fedre og tenåringssønner; følgelig har han også har viet mye tid og oppmerksomhet til temaer som slektskap, familie, maskulinitet og sosialisering av barn.

Vandeskog er født i Sør-Afrika, oppvokst i Bergen, har bodd i Haugesund, i Golden Bay i New Zealand og bor nå i Haugesund. Han tok cand.polit.-graden i 1994 ved Universitetet i Bergen og var ansatt som universitetslektor samme sted fra 1994 til 1997. Fra 1997 til 2001 stipendiat til doktorgrad finansiert av Norges forskningsråd. I 2001 ledet han oppbyggingen av Fredskorpsets kursavdeling. Etter dette arbeidet han først som høgskolelektor og senere som førsteamanuensis ved Høgskolen Stord/Haugesund (Nå Høgskulen på Vestlandet).[1] I New Zealand har han arbeidet for Nelson City Council og som selvstendig næringsdrivende som contract researcher. Han er nå ansatt som førsteamanuensis på avdeling for nautisk utdanning ved Høgskulen på Vestlandet hvor han underviser og forsker på temaene 'kulturforståelse' og 'krysskulturell kommunikasjon' på skip med multikulturelle besetninger, samt sikkerheten i petro-maritime operasjoner på norsk sokkel.

Han har gjort feltarbeid på New Zealand. Han disputerte til doktorgraden i 2005 med avhandlingen "Love Taken for Granted; Relationships between Fathers and Adolescent Sons among Pakeha New Zealanders".

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fire av ti sjøfolk må bryte sikkerhetskrav, Bergens Tidende, 2. februar 2015