Bill Bower

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bill Bower
Født13. feb. 1917Rediger på Wikidata
Ravenna
Død10. jan. 2011[1]Rediger på Wikidata (93 år)
Boulder
BeskjeftigelseFlyvåpenoffiser, militær flyver Rediger på Wikidata
Utdannet vedRavenna High School
NasjonalitetUSA
GravlagtÆresgravlunden i Arlington
UtmerkelserDistinguished Flying Cross
Bronze Star Medal
Air Medal
VåpenartUnited States Air Force
Militær gradOberst
Deltok iAndre verdenskrig, Doolittle-raidet

Bill Bower (født 13. februar 1917 i Ravenna i Ohio i USA, død 10. januar 2011 i Boulder i Colorado) var en amerikansk flyger, oberst i US Air Force og veteran fra andre verdenskrig. Bower var den siste gjenlevende piloten[2][3][4] som gjennomførte Doolittle-raidet mot hovedøya Honshu i Japan den 18. april 1942. Dette toktet var det første flyangrepet under andre verdenskrig mot de japanske hovedøyene utført av amerikanske bombefly.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bower ble uteksaminert fra Ravenna High School i 1934. Han gikk både på Hiram College og Kent State University fra 1934 til 1936.

Bower begynte deretter i nasjonalgarden i Ohio fra 1936 til 1938. I 1940 ble Bower uteksaminert fra US Army Air Corps Flying School, og han begynte deretter som løytnant i korpsets ordinære styrker den 4. oktober 1940.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Kort tid etter det japanske angrepet på den amerikanske marinebasen Pearl Harbor meldte Bower seg som frivillig for det første amerikanske flyangrepet på Japan. Dette flyangrepet kom senere til å bli kjent som Doolittle-raidet etter raidets øverstkommanderende, Jimmy Doolittle.

Bower og hans mannskap på fem bombet byen Yokohama under raidet.[2] De hoppet ut i fallskjerm fra sitt B-25 over Kina natten etter, og det var første gang Bower hadde hoppet fra et fly.[2] De ble tatt hånd om av kinesiske landsbyboere inntil de ble reddet av amerikanerne.[4] Hans mor, Kathryn Bower, ble informert av oberstløytnant Jimmy Doolittle at Bower hadde overlevd angrepstoktet om lag én måned etterpå.[2] Elleve deltagere på Doolittle-taidet ble drept eller tatt til fange.[3] Bower og de andre overlevende ble brakt fra Kina tilbake til USA.[3]

I juni 1942 mottok Bower og flere andre deltakere i Doolittle-raidet medaljen Distinguished Flying Cross under en seremoni i Det hvite hus.

Bower giftet seg med Lorraine Amman Bower i Sør-Carolina, den 18. august 1942. Paret fikk to sønner og to døtre. Bower forble i hærens flyvåpen gjennom hele den andre verdenskrig, og han oppnådde til slutt graden oberst. Han var blant annet utstasjonert i Afrika, og var det under den allierte invasjonen av Nord-Afrika og så av Italia til september 1945.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Bower ble ulykkesetterforsker etter andre verdenskrig og overført til den nylig etablerte U.S. Air Force i 1947.[3] Han tjenestegjorde også som kommandant for en U.S. Air Force transportorganisasjon i Arktis og[3] var kommandant for Dobbins Air Force Base i Marietta i Georgia.

Bower var mottaker av Bronze Star Medal og flere andre militære utmerkelser.

Bower flyttet til Boulder i Colorado i 1966 sammen med sin kone, Lorraine Amman, og parets fire barn.

Bower døde i Boulder den 10. januar 2011, i en alder av 93 år. Han etterlot seg fire barn og seks barnebarn. Hans kone, Lorraine, døde i 2004.

Referanser[rediger | rediger kilde]