Baetoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Baetoidea
Nomenklatur
Baetoidea
Hører til
døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 1000 i verden
23 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Inndelt i
Nymfe eller larve.

Baetoidea er en gruppe (overfamilie) av døgnfluer som trolig omfatter de mest primitive, nålevende døgnfluene. Gruppen omfatter en rekke familier, de fleste av dem er artsfattige og har ganske begrenset utbredelse. Sju av elleve familier har færre enn 10 kjente arter hver.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er fra lys gul-brun, til mørkere brun eller svart på farge og mellom 3 og 14 millimeter lang. Artene i denne gruppen har to haletråder (cerci) som voksne, nymfene har tre haletråder. Hannen har mer eller mindre oppsvulmede fasettøyne.

Vingene er vanligvis klare uten særlige fargetegninger, men ofte er de noe gule i framkanten. Framvingene er lange, avrundet, men ikke så spiss som hos enkelte andre familiegrupper. Bakvingene er små eller kan være svært reduserte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever vanligvis i rennende vann. Selv om de stort sett holder seg på bunnen, er de raske svømmere.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det arter. I 1993 ble det i bladet Insekt-Nytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Nomenklaturen følger Puthz.[2] En alternativ, mye brukt inndeling, plasserer familien Baetidae for seg i Baetoidea, eventuelt sammen med den ene arten i Siphlaenigmatidae, og de øvrige gruppene i en overfamilie Siphlonuroidea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993
  2. ^ Puthz 1978.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]