Acanthametropodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Acanthametropodidae
Nomenklatur
Acanthametropodidae
Hører til
Baetoidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 3 nålevende
Habitat: i ferskvann
Utbredelse: Nord-Amerika, nordlige Asia
Inndelt i

Acanthametropodidae er en familiegruppe av døgnfluene. Det er kjent tre arter, fra Nord-Amerika og Øst-Asia, i tillegg er det beskrevet en fossil art fra eocen-perioden. Familien ble først oppdaget i 1948, trolig fordi nymfene til disse døgnfluene holder seg i områder (elvebunn med løs sand) der det er få andre vanninsekter, og der det derfor sjelden blir samlet insekter. Dessutene er de raske og smidige svømmere som trolig lett unngår å bli fanget. De hører til en liten gruppe døgnfluer som er rovdyr.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne insektene er foreløpig ukjente i alle fall for A. pecatonica. De er slanke døgnfluer, forvingene er avlange med tett årenett. Hannen har store fasettøyne. Bakvingene er forholdsvis store. De har to haletråder. Nymfene er kraftige, avlange insekter. Hodet er kraftig med store, litt utstående fasettøyne. Antennene er tynne og omtrent så lange som hodet. Beina er slanke, hårløse, og ligner beina til krabber. Bakkroppen har to torneaktige utvekster på ryggen av hvert ledd. Trakégjellene er bladformede med lange frynser langs kanten, på det første paret er frynsene så lange at hele gjellen blir buskformet. Haletrådene er nakne.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i elver med bunn av løs sand og grus og er raske, frittsvømmende rovdyr som jakter blant annet på fjærmygglarver.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Godunko, R.J. og Klonowska-Olejnik, M. (2006) The first fossil representative of the genus Analetris Edmunds, 1972 (Insecta: Ephemeroptera: Acanthametropodidae) from the Eocene Baltic amber. Annales Zoologici 56: 785-790. [1]
  • McCafferty, W.P. (1991) Comparison og old an new world Acanthametropus (Ephemeroptera: Acanthametropodidae) and other psammophilous mayflies. Entomological News 102: 205-214. [2][død lenke]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]