Hvitflekket smådøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hvitflekket smådøgnflue
Nomenklatur
Baetis scambus
Eaton, 1870
Populærnavn
Hvitflekket smådøgnflue
Hører til
små-, strøm-
  eller bekkedøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: i og ved bekker og elver
Utbredelse: Norge,
?

Hvitflekket smådøgnflue (Baetis scambus) er en døgnflue som tilhører familiegruppen smådøgnfluer strømdøgnfluer eller bekkedøgnfluer. Gruppens mange norske navn har oppstått på grunn av ulike norske dialekter og fra litteraturen.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 5-7 millimeter lang. Kroppen er lys oliven eller litt brunlig olivenfarget. Vingene er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Bakvingen er liten, mye mindre enn framvingen, den er fint oval på form. Lengst bak på bakkroppen er det to haletråder (cerci).

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 5-7 millimeter lang. Den har tre haletråder, som er kortere enn kroppen, og den miderste er litt kortere en de to på siden. De har et tydelig mørkt bånd. Den midterste haletråden har små korte hår ut til hver side. De to ytre haletrådene har bare hår på innsiden. Beinas kloledd har ikke små fine hår på hver klospiss. Bakkroppen har små lyse flekker, det femte, niende og tiende bakkroppsleddet er blekere enn de andre. Det er sju par små bladformede gjeller bokover på siden av bakkroppen.

Den er svær lik guløyet smådøgnflue (Baetis fuscatus), men kan skilles fra denne på labialpalpens ytre (tredje) ledd. Det er kortere enn det miderste (andre) leddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Hvitflekket smådøgnflue finnes i små bekker og større elver med rennende vann. Den lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer. Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever nedgravd i bunnmaterialet, i mudder og sand på bunnen. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 1 år.

Hvitflekket smådøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]