Antikvariat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et antikvariat i Frankfurt am Main.

Antikvariat eller en antikvarbokhandel er en gren av bokhandelen som driver med kjøp og salg av gamle og sjeldne bøker, av gamle kunstblader, manuskripter, autografer, hele biblioteker og brukte bøker, hvis verdi retter seg etter utgavenes sjeldenhet, etter den tilstand bøkene er i og tidvis også etter innbindingens art.

I våre dager taler man også om «kunst-antikvariater». Antikvariater kan også selge kart, dekorative trykk, kort og lignende. I tillegg har også musikkplater og tegneserier fått sine egne samlere.

Innehaveren av et antikvariat kalles vanligvis for en antikvar. Bøkene skal i en viss utstrekning være systematisert og den som driver antikvariatet skal ha kompetanse og kunnskap om sin samling.

Antikvarbokhandlernes salgsmidler er i dag først og fremst salg via Internett, hvor felles nettverk gir overblikk over bøker som er til salg i øyeblikket – således er antikvariat.net en av de første databaser på Internett, som for øyeblikket er Nordens største bokdatabase.

Utover salg via nettet anvender antikvarbokhandlere også den mer tradisjonelle salgsmetode som å trykke bokkataloger, selv om den mest brukes til å presentere spesielle samlinger, lik mange samlinger selges på bokauksjoner.

Les bouquinistes er en helt spesiell type antikvarbokhandlere som i Paris finnes langs kaien ved elva Seine og som har utstilt sine bokkasser for spaserende publikum og hvor man stundom kan finne sjeldne og interessante ting.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]