Andrew Carnegie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Andrew Carnegie

Andrew Carnegie (født 25. november 1835 i Dunfermline i Skottland, død 11. august 1919 i Lenox, Massachusetts, USA) var en skotsk-amerikansk finansmagnat og filantrop.

Han ble født i Dunfermline i Skottland og utvandret til USA i 1848. Han skrev The Gospel of Wealth (Formuens evangelium) i 1889, der han blant annet argumenterte for at samtidens store sosiale forskjeller er nødvendige og av det gode, samt at de rike heller skulle bruke sin rikdom til å berike samfunnet framfor å kaste den bort på de fattige.[1] Tidlig i livet jobbet Carnegie i en tekstilfabrikk, og livet hans er en klassisk «rags to riches»-fortelling.

Bibliotek Carnegie

Carnegie ble verdens nest rikeste mann (etter John D. Rockefeller) som leder for den amerikanske stålindustrien, spesielt selskapet Carnegie Steel. I dag er han husket best for sine donasjoner til mange institusjoner (mange er også blitt oppkalt etter han) og kunst.

Han opprettet utallige biblioteker i mange engelskspråklige land (over 1600 i USA alene), og han grunnla flere skoler og universiteter, blant annet Carnegie Mellon University i Pittsburgh. Carnegie Heltefond i Norge ble opprettet i 1911 som en norsk del av det internasjonale Carnegie Hero Fund. Heltefondet har som formål å påskjønne mennesker som med fare for eget liv blir skadet for å redde andre.

Det kjente konserthuset Carnegie Hall i New York er oppkalt etter Andrew Carnegie, ettersom han finansierte oppføringen i 1890.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carnegie, Andrew. 1889. "Wealth", i North American Review, No. CCCXCI, juni/1889. http://www.swarthmore.edu/SocSci/rbannis1/AIH19th/Carnegie.html

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]