Albert II av Monaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Albert II
Fyrste av Monaco
Albert II av Monaco
Regjeringstid: 6. april 2005 – (nåværende fyrste)
Født: 14. mars 1958 (56 år), Monaco
Foreldre: Rainier III og Grace Kelly
Ektefelle‍(r): Charlène Wittstock
Barn: Jazmin Grace Rotolo,
f. 4. mars 1992
Alexandre Coste,
f. 24. august 2003

Albert II av Monaco (Albert Alexandre Louis Pierre Grimaldi) (født 14. mars 1958) er fyrste av Monaco. Han er sønn av Rainier III og Grace Kelly.

31. mars 2005 ble det sendt ut en pressemelding om at fyrst Albert tok over rollen som Monacos regent etter sin far, som var alvorlig syk. Han etterfulgte sin far som monark 6. april 2005. Albert fører tittelen suveren fyrste av Monaco, marki av Baux.

Albert forlovet seg 23. juni 2010 med sørafrikanske Charlène Wittstock. De to giftet seg i juli 2011. Den borgerlige del av vielsen foregikk fredag 1. juli i fyrstepalassets tronerom, mens den religiøse delen foregikk i fyrstepalassets borggård, som var spesielt utsmykket for anledningen, lørdag 2. juli.[1]

Det faktum at Albert II aldri hadde vært gift, og derfor ikke hadde fått legitime etterkommere, ble en bekymring for den monegaskiske tronen og 2. april 2002 ble det vedtatt en lov som gir fyrst Alberts søsken rett til tronen hvis han dør uten en direkte arving. Før denne loven trådte i kraft var det kun mulig for etterkommere av fyrsten å ta over tronen. Dette ville gjort det umulig for eventuelle søsken å overta tronen. Albert er far til to barn, Jazmin Grace Rotolo og Alexandre Coste. Begge er født utenfor ekteskap og derfor uten arverett til den monegaskiske tronen.

Albert har deltatt som bob-kjører i fem vinter-OL. Han er også radioamatør med kallesignal 3A0AG.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Rainier III 
Fyrste av Monaco
(2005–)
Etterfølger:
 Sittende fyrste