Rainier III av Monaco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Prince Rainier III.jpg

Rainier III (Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldi) (født 31. mai 1923, død 6. april 2005) var fyrste av Monaco.

Rainier ble formelt omtalt som Hans Høyvelbårenhet.

Han ble født i Monaco, og var av fransk, tysk, skotsk, engelsk, spansk og italiensk opprinnelse. Han ble gift med den amerikanske filmskuespillerinnen Grace Kelly i 1956, og fikk tre barn:

I årene etter sin kones død skal han ha hatt et forhold til sin slektning prinsesse Ira von Fürstenberg, en tidligere filmskuespiller som senere har blitt smykkedesigner og også er en av Fiat-arvingene. I likhet med Rainier var Ira oldebarn av lady Mary Victoria Hamilton, den skotsk-tyske hustruen til fyrst Albert I av Monaco.

Helsetilstand og dødsfall[rediger | rediger kilde]

Fyrst Rainier IIIs portrett på mynt utgitt i 1978

De siste årene av sitt liv hadde fyrsten alvorlige helseproblemer. Tidlig i 2004 ble han innlagt på sykehus for hjerteproblemer. 26. oktober 2004 ble han igjen innlagt med lungeinfeksjon, og det samme 8. mars 2005. Rainier ble flyttet til sykehusets intensivavdeling 21. mars 2005. To dager senere, 23. mars, ble det klart at han lå på respirator og led av nyre- og hjertesvikt. Han døde 6. april 2005. Kardinal Joseph Ratzinger sendte folket i Monaco sin kondolanse på vegne av den katolske kirke.

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)