Ordenen for eksepsjonelle fortjenester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenen for eksepsjonelle fortjenester

Ordenen for eksepsjonelle fortjenester (slovensk: Red za izredne zasluge) er en slovensk orden. Den ble innstiftet i 2004 til belønning av enestående innsats for fremme av Slovenias suverenitet, velstand, omdømme og framgang innen kultur, økonomi og vitenskap, i samfunnsliv og politikk.[1] Ordenen rangerer etter Republikken Slovenias frihetsorden, men foran Fortjenstordenen i gull. Ordenen for eksepsjonelle fortjenester tildeles av Slovenias president. Den kan tildeles slovenere, så vel som borgere av andre land, samt institusjoner.

Inndeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for eksepsjonelle fortjenester har én klasse.

Insignier[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Ordenen for eksepsjonelle fortjenester er utformet som en medalje til å bære i brystbånd. Det er i 14 karat gull med hvit og lys blå emalje. Ordenstegnet består av et geometrisk mønster inspirert av Köttlach-kulturen, en tidlig kristen kultur på det som nå er slovensk grunn.[1] Det har en nedvendt trekant i gull, hvorpå er lagt en blåemaljert sekskant med konkave sider og over dette igjen en hvitemaljert trikvetra. I midten av trikvetraen er det plassert en rosettslipt rubin. Ordenstegnene er utstyrt med løpenumre.

Ordenstegnet er opphengt i et trekantet bånd, som er gult med en smal rød midtstripe.[1] Ordenen bæres på venstre side av brystet.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Ordenen for eksepsjonelle fortjenester kan tildeles slovenere og borgere av andre land, samt institusjoner og organisasjoner.[1] Til utlendinger tildeles ordenen statsledere og andre framtredende politikere. Republikken Slovenias president tildeles ordenen fra det øyeblikk vedkommende er valgt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Slovenia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1573–1575.
  2. ^ «The decorations of the Republic of Slovenia Act (Official Consolidated Text)». President of the Republic of Slovenia. Besøkt 17. mars 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Slovenia» i Guy Stair Sainty og Rafal Heydel-Mankoo: World Orders of Knighthood and Merit, andre bind, Buckingham: Burke's Peerage, 2006, s. 1573–1575

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]