ARK-prosjektet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kontrollen over skipene i ARK-prosjektet blir styrt av Søværnets Operative Kommando

ARK-prosjektet (dansk: ARK-projektet) er et dansk militært prosjekt som har til hensikt å oppfylle de krav som ble stilt til Danmark og de andre NATO-landene med hensyn til en global maritim strategisk transportkapasitet under NATO-toppmøtet i Praha i 2002.

Mange land har dedikerte militære transportskip som er eiet og operert av landenes mariner, som eksempelvis den britiske Royal Fleet Auxiliary. For å kunne oppfylle kravene måtte Danmark tilegne seg en maritim transportkapasitet og man undersøkte forskjellige muligheter for enten å kunne kjøpe nye eller brukte skip, fulltidscharter, periodisk charter, enkeltcharter eller muligheten for å skrive en beredskapskontrakt. De ulike valgene hadde alle forskjellige fordeler og ulemper. Etter nøye overveielse falt valget på fulltidscharter-konseptet som dermed gir mulighet for konstant å ha transportkapasitet til rådighet uten eierskapsforpliktelser. I 2003 chartret man det første skipet og i 2004 det neste.

ARK-prosjektet omfatter fem roroskip, levert frem til 2021 av DFDS. Fire av skipene er på tilkall i fast rutefart for DFDS på Nordsjøen, mens det femte skipet enten er til rådighet for militære transporter eller avsettes til det sivile markedet.

Prosjektet viste seg å være økonomisk fordelaktig med hensyn til kost–nytte og i 2006 inngikk Tyskland som en partner i prosjektet hvoretter det ble chartret ytterligere skip og transportkapasiteten steg betraktelig. Fulltidscharteret gav mulighet for at når skipene ikke var under militær kommando ble de brukt av rederiet til sivile transportoppgaver og dermed kunne fungere som et ordinært handelsskip.

Det har dog vist seg at de militære transportoppgaver er store og de blir nå nesten utelukkende brukt til militær transport. Skipene er primært tilgjengelige for danske og tyske nasjonale transportoppgaver og blir deretter stilt til rådighet for NATO Response Force og NATO.

Når skipene blir benyttet til militær transport av dansk materiell er de underlagt Søværnets Operative Kommando.

Skipene[rediger | rediger kilde]

«Tor Dania» er et av de fire innchartrede skipene i ARK-prosjektet
Navn Bygget Chartret Skjebne Banemeter Containerkapasitet (TEU) Kallesignal
«Tor Anglia» 1977 2003 Kontraktopphør 2010 2.400 - OVOT2
«Tor Dania» 1978 2004 Innchartret 2.550 700 MSTY3
«Ark Futura» 1996 2006 Innchartret 2.500 900 OZZE2
«Ark Forwarder» 1998 2007 Innchartret 2.700 800 GDIW
«Britannia Seaways» 2000 2011 Innchartret 2.700 460 OZTS2

Ovenstående tall for banemeter og containerkapasitet er uttrykk for det maksimale antall som kan medbringes av hver slags, hvis det skal transporteres en kombinasjon vil den totale kapasitet av hver slags gods falle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]