Søværnets Operative Kommando

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Søværnets Operative Kommando
Søværnets Operative Kommando
Basisdata
Aktiv: 1961–
Land: Danmark
Overordnet enhet: Forsvarskommandoen
Type: Hovedkvarter
Hovedkvarter: Brabrand
Søværnets Operative Kommando
Operativt oppdrag:

Søværnets Operative Kommando (SOK) ble opprettet i 1961 og er Søværnets operative hovedkvarter.

Hovedkvarteret er plassert to steder i Århus. Det administrative hovedkvarteret, som har ca. 150 medarbeidere, er plassert i Brabrand. Operasjonssenteret er plassert i en bunker i Havreballe Skov, ved Marselisborg og har også ca. 150 ansatte, mange beskjeftiget i døgnbemannede vaktfunksjoner.

SOK har en rekke myndighetsoppgaver i og omkring de danske farvann, blant annet farvannsovervåkning, ettersøknings- og redningstjeneste, isbrytning, overvåkning av havmiljø og bekjempelse av forurensning. Løsningen av oppgavene skjer i samarbeide med politiet, kommunene, Søfartsstyrelsen, Farvandsvæsenet, Beredskabsstyrelsen, Danmarks Meteorologiske Institut og SKAT.

SOK har dessuten ansvaret for å løse de oppgaver som Folketinget stiller til Søværnet via Forsvarskommandoen.

Disse oppgavene løses operativt av Søværnets skip, underlagt de to eskadrene og Søværnets Frømandskorps. Derutover samarbeider SOK tett med Beredskabskorpset, Flyvevåbnet og Marinehjemmeværnet. Myndighetspopgavene løses i samarbeide med landets to maritime overvåkningssentra, som har den taktiske kontrollen over enhetene til sjøs, hvorimot SOK har den operativ kontroll.

Internasjonale oppgaver løses som hovedregel ved deltagelse i NATO-, FN- eller koalisjonsstyrker.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisielt nettsted