5335 Damocles

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

5335 Damocles er arketypen av en damokloide, en type asteroide som består av inaktive kjerner i det som en gang har vært kometer i omløpsbaner lignende Halleys komet eller langperiodiske kometer. Den ble oppdaget i 1991 og er oppkalt etter Damokles, en karkater innen gresk mytologi.

Da Damocles ble oppdaget i 1991 av Robert H. McNaught, fant man ut at den hadde en omløpsbane helt ulikt noen annen asteroide. Omløpsbanen strekker seg fra Mars og helt ut til Uranus. Den virket å være på vei til å forflytte seg fra en nesten sirkulær omløpsbane i den ytre delen av solsystemet til en eksentrisk omløpsbane som tar den til det indre solsystemet.[1] Duncan Steel, Gerhard Hahn, Mark Bailey og Dacid Asher anslo at den med stor sannsynlighet ville bli et jordnært objekt og tilbringe en del av sitt liv i en slik omløpsbane. Damocles har en stabil omløpsbane i flere titusentalls av år før og etter den nåværende på grunn av at omløpsbanen heller så kraftig at den aldri kommer nær Jupiter eller Saturn.

Det spekuleres i om 5335 Damocles kan ha sammenheng med meteorsvermen på planeten mars i retning mot Dragens stjernebilde.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steel, D. "Rogue Asteroids and Doomsday Comets", page 127-8. Wiley & Sons, 1995
  2. ^ «Meteor Showers and Their Parent Bodies». Arkivert fra originalen 3. oktober 2008. Besøkt 3. mai 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]