Česká strana sociálně demokratická

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Česká strana sociálně demokratická (norsk: Det tsjekkiske sosialdemokratiske partiet, ČSSD) er det sosialdemokratiske partiet i Tsjekkia.

Partiet ble grunnlagt den 7. april 1878 i Østerrike-Ungarn som representant for Kongeriket Böhmen i det østerrikske parlamentet. Etter sammenbruddet av Østerrike-Ungarn, ble partiet ett av de ledende politiske partiene i den første tsjekkoslovakiske republikken. Under den tyske okkupasjonen av Tsjekkoslovakia under den andre verdenskrig, ble partiet offisielt avskaffet, men mange av dets medlemmer organiserte motstandsbevegelser som kjempet mot Nazi-Tyskland. I 1945 returnerte partiet til sin tidligere form.

I 1948, etter at kommunistpartiet overtok flertallet i parlamentet, ble det sosialdemokratiske partiet avskaffet sammen med alle andre ikke-kommunistiske politiske partier. CSSD kom på banen igjen etter Prahavåren i 1989. Etter oppløsningen av Tsjekkoslovakia i januar 1993 har CSSD vært en av de største politiske partiene i Tsjekkia. Etter stortingsvalget i 1998 fikk partiet flest seter i parlamentet, men klarte ikke å danne en koalisjonsregjering, og partiet var med på å danne en mindretallsregjering.

Partiet vant valget i 2002 og fikk 70 av 200 representanter inn i regjeringen. Partiets formann Vladimír Špidla ble innsatt som statsminister. Den nåværende lederen for partiet heter Jiří Paroubek, og ble innsatt som partileder i 2006. Etter parlamentsvalget i 2010, fikk CSSD 22,08 % av stemmene, og ble det største politiske partiet i parlamentet med 56 seter, men etter å ha mislyktes i å danne en koalisjonsregjering forble partiet i opposisjon.