Lehmkuhlboden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Lehmkuhlboden
BurnedStockfishWarehouse1.jpg
Etterslukking dagen etter brannen.
Land NorgeRediger på Wikidata
Kart

Lehmkuhlboden
60°24′50″N 5°19′06″Ø

Lehmkuhlboden var en sjøbod som lå ved Måseskjæret i Sandviken i Bergen. Den inngikk i kulturminnemiljøet som kalles for Sandviksboder. Boden var oppført i laftet tømmer rundt 1790. Sjøboden var en av de største som ble bygget i Sandvikens historiske periode som stapelhavn knyttet til Bergen som handels- og havneby.

Salg og fredning[rediger | rediger kilde]

I 1936 ble boden solgt til Joh. C. Martens og brukt som lager for tran og fettproduksjon. Lehmkuhlboden ble i 2005 solgt av Skanska for 3,25 millioner kroner til Sjøbodutvikling AS. Som en av de ytterst få gjenværende autentiske sjøboden, ble Lehmkuhlboden midlertidig fredet i 2006.

Den 12. september 2008 ble boden rammet av brann og totalskadet. Tomten ble av daværende eier regulert til et moderne kontorbygg. Tomten og planen ble kjøpt av dagens eiere, Rolf Olsen Eiendomsselskap AS, i 2013. Bedriften ønsker å omregulere tomten fra det moderne kontorbygg til en gjenoppbygget eksteriørmessig kopi av den nedbrente Lehmkuhlboden.

Den gjenoppbyggete Lehmkuhlboden vil ha formål næring/kontor og man ønsker få inn leietakere som tilfører nærområdet og bydelen viktige funksjoner. Samtidig vil man ved gjenoppbygging av den gamle boden reetablere et element fra sjøbodrekken som utgjorde hele Sandvikens sjøfront i gamle dager.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]