Orkerød Hageby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Orkerød Hageby
LandNorge Norge

Orkerød Hageby
59°26′N 10°38′Ø

Orkerød Hageby er et boligområde i Moss kommune i Østfold. Det ble anlagt i årene 1946-1947, med F.S. Platou som arkitekt.[1]

Orkerød Hageby er står på liste over registrerte kulturminner i Moss.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hageby-idealet[rediger | rediger kilde]

Hageby-bevegelsen startet i England med Ebenezer Howard som bevegelsens fremste ideolog. Også i Norge ble hageby-konseptet populært over store deler av landet. Fra Arctanderbyen ble bygget i Oslo på begynnelsen av 1900-tallet og frem til 1960-tallet ble det anlagt mange hagebyer i Norge. Dette var boligområder der det i tråd med hageby-prinsippene ble lagt vekt på at folk fra arbeiderklassen skulle kunne bo i småhusbebyggelse med mye frisk luft og vegetasjon rundt seg, ha mulighet for å dyrke nyttevekster i egne ha<ger, og ha kort vei til jobb, skole og butikker.

Også i Østfold ble det anlagt en rekke boområder etter denne modellen, og Orkerød Hageby er en av hagebyene som ble etablert i Moss.

Orkerød Hagebys historie[rediger | rediger kilde]

Orkerød Hageby ble anlagt for å skaffe boliger til arbeiderne på Moss Glassverk. Glassverket hadde tradisjon for å ta godt vare på sine glassblåsere, som i tillegg til å være de best betalte fagarbeiderne i byen, fra starten av hadde fri bolig med brensel.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Orkerød Hageby – Moss byleksikon». www.mossbyleksikon.no. Besøkt 5. mars 2017. 
  2. ^ Røw, Tom Ottar (Januar 2017). «Kulturminnegruppa, rapport nr. 2.». www.mosshistorielag.no. Besøkt 5. mars 2017. 
  3. ^ Røw, Tom Ottar (9. november 2017). «Glassverkareiderne var godt betalte fagfolk». www.mosshistorielag.no. Besøkt 5. mars 2017. «Alle arbeiderne på Glassverket hadde fri bolig med brensel. For å varme opp en ettroms leilighet med kjøkken krevdes det fem favner ved og mye koks.» 
Arcade (PSF).pngDenne arkitekturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.