Moss Glassverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleriet «Arbeidere på hjemvvei» er Munchs mest kjente fra perioden hvor han bodde på Grimsrød gård og skildrer arbeidere fra Moss Glassverk
Forskjellige «Norgesglass» produsert av Moss Glassverk

Moss Glassverk produserte glassemballasje fra etableringen i 1898 til det ble nedlagt i 1999.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble stiftet 18. januar 1898 som AS Moss Glasværk, senere endret man bedriftsnavnet til Moss Glassverk AS. Produksjonen startet 22. desember og var helmanuell med én smelteovn og 32 glassblåsere. Disponenten for verket og mange av arbeiderne var svenske, med erfaring fra Liljedahls glassverk i Värmland.[1] Etterhvert ekspanderte driften og i 1907 hadde verket to smelteovner og 65 glassblåsere.

I 1913 ble den første flaskeblåsemaskinen kjøpt inn til Moss Glassverk. Like etterpå fusjonerte Laurvig Glasværk med Moss Glassverk. Samme år ble Bergen Glasværk føyet til selskapet. Produksjonen ved Laurvig Glasværk ble lagt ned i 1926 og året etter Bergen Glasværk. Fra 1927 hadde Moss Glassverk monopol på produksjon av glassemballasje i Norge.

I 1920-årene utvidet Moss Glassverk til også å produsere konserveringsglass (Norgesglass) og medisinflasker. På slutten av 1930-årene produserte Moss Glassverk 20 millioner enheter i året. På det meste, i 1972, var produksjonen oppe i 187 millioner enheter årlig.

I 1954 fikk glassverket sitt eget varemerke, MG.

I 1999 ble Moss Glassverk lagt ned.

Både produksjonslokaler og administrasjonslokaler på Jeløya er i dag revet. Området hvor verket lå er i dag delvis bebygget med boligblokker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ringdal 1994, s. 87

Litteratur[rediger | rediger kilde]