Brukerdiskusjon:Eystein.vigerust

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hei, Eystein.vigerust, og velkommen til Wikipediabokmål og riksmål. Takk for dine bidrag. Her er noen lenker du kan få bruk for:

Velkommen
Velkommen

Jeg håper du vil like ditt opphold på Wikipedia. Ikke vær redd for å gjøre noe feil, det blir sannsynligvis rettet opp raskt.

Er det ellers noen spørsmål du har, ikke nøl med å spørre meg; jeg synes det bare hyggelig å bli spurt om hjelp‼ — H92 (d/t · b/c · @ · ?) 16. nov 2007 kl. 22:34 (CET)


English: If you do not understand or you cannot write in Norwegian, and you want to tell us something, please, visit the Embassy.
Deutsch: Wenn Sie Norwegisch nicht verstehen oder nicht schreiben können und Sie bei uns mitreden möchten, dann besuchen Sie bitte die Botschaft.
Español: Si no comprende o no sabe escribir en noruego y desea comunicarse con nosotros, por favor, acuda a la Embajada.

Tap og vinn med samme sinn[rediger kilde]

Hei, og takk for dine bidrag på Wikipedia. Jeg ser du har lagt inn at Vegard Vigerust er opphavsmannen til uttrykket «Tap og vinn med samme sinn». For at en slik påstand skal kunne bli stående, må det kunne dokumenteres ved henvisning til en pålitelig skriftlig kilde at dette er fakta. Selve diktet kan heller ikke gjengis på Wikipedia uten eksplisitt godkjenning av opphavsmannen, se Wikipedia:Opphavsrett. - mvh 4ing 6. apr 2010 kl. 10:15 (CEST)

Opphavsmannen har godkjent dette. Hvordan skal det legges inn her?
Diktet (som mange andre dikt) er ikke publisert, men kan bevitnes av mange mennesker fra 1964.
Når alt kommer til alt, er ikke den historien jeg beskriver mer interessant enn det du beskriver?

Med hvilket belegg kan du si at det er et "gammelt" uttrykk? Du sier heller ikke noe om hvor gammelt det er. Slik du beskriver uttrykket, noe jeg oppfatter som en selvfølgelig tolkning av det og noe en hver kan tenke seg til, virker det på meg som ikke du har kvalifiserte kilder å gå til. I den sammenheng, sjekk www.snl.no og søk opp uttrykket.
Eystein.vigerust 6. apr 2010 kl. 10:27 (CEST)


Wikipedia er ikke ute etter den mest interessante historien, men hva som representerer fakta. For at Wikipedia skal være troverdig, må påstander underbygges med kildehenvisninger. Det er selvsagt ikke alltid lett å finne kildebelegg, og da beveger vi oss inn på det vi betegner som original forskning - Wikipedia er ikke stedet for å publisere informasjon som ikke er tilgjengelig andre steder. Selve diktet er ikke original forskning og kan gjengis dersom en tillatelse sendes til WP:OTRS, men påstanden om at dette er opphavet til uttrykket er pr. def. original forskning dersom det ikke kan kildebelegges.
Nå er det ikke jeg som har skrevet den opprinnelige artikkelen, men jeg forsøker å få til en akspetabel utvidelse av artikkelen basert på dine opplysninger. En mulig løsning vil være å få noen kløppere på litteratur-/avissøk til å lete etter første skriftlige bruk av uttrykket. Dersom det er etter 1964, kan vi moderere artikkelen til å si at uttrykker sannsynligvis stammer fra Vigerusts dikt, eller i hvert fall at dette er første gang uttrykket er kjent brukt. - mvh 4ing 6. apr 2010 kl. 11:01 (CEST)
Fram til noen finner en kilde og eventuelt tillatelsen til å publisere diktet er sendt inn, lar vi artikkelen stå uten denne informasjonen, så vær snill og ikke still det tilbake før dette er i orden, Eystein. Haakon K 7. apr 2010 kl. 04:28 (CEST)

Den beskrivelsen som du vil ha liggende ute er er etter min mening så selvfølgelig at man gjerne kunne beskrevet "Dag og natt" tilsvarende. Det er vel ikke hensikten med Wikipedia? Jeg trodde vi hadde en overenskomst etter siste innlegg i diskusjonen og at ting skulle bli stående. Hvilket belegg har du for å si at det er et gammelt uttrykk? Du stadfester heller ikke hvor gammelt det er via kvalifiserte kilder som avkreves meg, Haakon K. Fram til noen finner en kilde som kan tidsfeste uttrykket ditt, lar vi min tidsfestede artikkel stå. Diktet er tillatt gjengitt. Det er vanskelig, selv for en relativt datakyndig som meg å forstå hvordan tillatelse kan sendes inn via WP:OTRS. Dette må beskrives bedre, så vil det selvsagt bli gjort. Store norske leksikon kan ikke si noe om Tap og Vinn, ei heller Google og andre søkemaskiner, aviser og tidsskrifter jeg har gått igjennom. Du kan jo spørre Per Egil Hegge i Aftenposten eller andre kløppere hva de tenker om det. Det vi VET er at hundrevis av mennesker har bevitnet dette diktet hver påske siden 1964. Det burde være et godt nok dokument. At "Tap og vinn med samme sinn" har ytterligere 4 vers som illustrerer selve uttrykket, er i seg selv det sterkeste tegn på at dette er originalen. Kan du fremskaffe diktet noe annet sted? Jeg tviler. Gjør du det, vil muligens forfatteren være kreditert.

Artikkelen om diktet av min far, Vegard Vigerust, har uten tvil den høyeste troverdigheten, det beste innholdet, de korrekte fakta og en historisk plassering, ergo den største verdien for leseren. Ringdefinisjonen av "Tap og vinn" du ønsker skal stå kan på ingen måte måle seg. Jeg opplever dessverre at snev av Janteloven motiverer den stadige slettingen av mitt bidrag i et demokratisk organ. Jeg mener det er til brukernes beste at vi hever oss over dette og er litt rause. Hva har du å tape? Og hva har brukerne å vinne? Eystein.vigerust 7. apr 2010 kl. 08:08 (CEST)

Dette dreier seg ikke om den ene versjonen er bedre enn den andre, men om dokumenterbarheten av påstanden om at diktet er opphavet til uttrykket. Angående tillatelse til å gjengi opphavsrettsbeskyttet materiale så finner du en beskrivelse av fremgangsmåten her. Inntil det er på plass, kan vi ikke gjengi diktet på Wikipedia. - 4ing 7. apr 2010 kl. 12:05 (CEST)

Jeg forstår ikke dette. Først ber du meg kildegi hvor diktet har opphav. Det gjør jeg, og det er ikke publisert offentlig. Så ber du meg sende inn søknad om tillatelse til å gjengi opphavsrettsbeskyttet materiale med henvisning til "Materiale publisert andre steder". Det er jo ikke publisert andre steder ... kanskje en opprydning i regelverket er på sin plass?

Jeg etterlyser forøvrig dokumentasjon på hvor "gammelt" utrykket er i det jeg oppfatter som den "ring-definisjonen (Platon sa en gang: "Mange snakker om at det finnes en Gud, ergo må det være en")": "Tap og vinn med samme sinn er et gammelt uttrykk, oftest brukt i spill og sport. Det sier at du må ha den samme gleden/innstillingen selv om du taper et eller annet. Det er godt å vinne, men man må også tåle å tape." Med hvilket belegg kan det sies at det er et "gammelt uttrykk"?. Hvorfor lot du dette stå? Det er aldeles ikke dokumentert.

Eystein.vigerust 7. apr 2010 kl. 12:13 (CEST)

Diktet er publisert både muntlig og i din fars blogg. Det omfattes derfor av åndsverksloven. Jeg er ikke opptatt av diktets opprinnelse, men om det er diktet som har gitt opphav til uttrykket (og ikke motsatt). Vi kan ikke påstå det på Wikipedia uten å ha kildebelegg for det. - 4ing 7. apr 2010 kl. 12:30 (CEST)

Strålende!!! Da er det dokumentert!!! Da har du fått det du ville. Da skal jeg bare hente inn tillatelse, så er saken grei. Det kan vel ikke skade at det ligger ute? Hva er deu redd for? Ta en telefon til ham, 66 78 41 07. Dette usignerte innlegget ble skrevet av Eystein.vigerust (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)

Jeg gjentar: Selve diktet er ikke original forskning og kan gjengis dersom en tillatelse sendes til WP:OTRS, men påstanden om at dette er opphavet til uttrykket er pr. def. original forskning dersom det ikke kan kildebelegges. Jeg kan ikke se at noe slikt kildebelegg finnes, og dermed må vi holde muligheten åpen for at uttrykket var i bruk før din far skrev diktet. - 4ing 7. apr 2010 kl. 13:00 (CEST)

Jeg gjør oppmerksom på at tab og vind med samme sind er et gammelt dansk ordspråk, se f.eks. Dansk kultur. Jeg anser det derfor som lite sannsynlig at uttrykket stammer fra et norsk dikt fra 1964. Carpalim 7. apr 2010 kl. 13:33 (CEST)

Hei! Jeg har tilbakestilt din endring av Rondeheim, da dette er en omdirigeringsside til Den Norske Fjellskolen Rondeheim. Mvh. Knuteinar2309 18. jul 2010 kl. 20:21 (CEST)

Hei! Jeg ber deg stille dette tilbake, da foretaket heter "Rondeheim" og "Den Norske Fjellskolen er en del av Rondeheim.