Bruker:Bringsjord

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Finn Bringsjord (født 5. november 1941 i Lyngdal) er en historieskribent som har publisert oldtidshistorien til Agder og Jæren, en region han kaller Sørvestriket.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bringsjord har siden 1962 bodd i Stavanger. Han er utdannet cand. mag. med blandt annet fagene historie og kristendom ved Høyskolen i Stavanger. Bringsjord har undervist ved skoler i Stavanger og var personalleder i oljeselskap. Han er nå pensjonist. Han skrev i 1976 studien Noen synspunkter på Stavangers historie frem til år 1300, som ble publisert av Pedagogisk senter, Stavanger. I studien hans ble det for første gang hevdet at Stavanger ble by fordi Østervåg var fastlandsstedet til kongsgården HusebøHundvåg. I et intervju i Stavanger Aftenblad 2.april 1998, argumenterte Bringsjord for at Vesttårnet i Stavanger domkirke egentlig var nedre del av et høyt vakttårn fra 900/1000-tallet. I den historiske studien Sørvestrikets historie fram til år 900 trekker Bringsjord den konklusjon at Agder og Jæren (Sørvestriket) i 900 år var det førende kongeriket i Norge.

Publiseringer[rediger | rediger kilde]

  • 1978 - «Noen synspunkter på Stavangers historie fram til år 1300». Pedagogisk senter, Stavanger
  • 1998 - «Domkirketårn fra tusentallet?» Stavanger Aftenblad, 2. april
  • 2008 - «Sørvestrikets historie fram til år 900». Stavangeren Nr 3 og Nr 4, . Medlemsblad for Byhistorisk Forening Stavanger

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]