Zenit (kamera)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Zenit 12

Zenit er et russisk (tidligere sovjetisk) kameramerke produsert av KMZ nær Moskva siden 1952 og av BelOMO i Hviterussland siden 1970-tallet. Varemerket Zenit er knyttet til 35mm speilreflekskamera som ble solgt under det navnet.

En deler gjerne Zenit inn i 5 epokegrupper/generasjoner, De modellene vi har listet i hver epokegruppe er de mest vanlige eller kjente. Det ble også laget en del spesialmodeller beregnet for blant annet industri og forsvar. Vi kan her som eksempel nevne Zenit Labor i fra BeLOMO-fabrikken som var beregnet for laboratoriebruk, og var delvis bygd opp på en ribbet Zenit11 hvor hele speilhuset var byttet ut med en sjaktsøkende justerbar linse.

Antallet modeller produsert av hver modell kan ofte være høyere enn de offisielle tallene vi har oppgitt. For en har ikke nøyaktig tall på hvor mange eksemplarer som ble laget av prototyper, og testmodeller. Det var også vanlig i all typer av industri av kvalitetsvarer i USSR at de ansatte i fellesskap samlet opp deler og lagde ekstra kameraer som de i fellesskap solgte på det åpne markedet. Zenit hadde store flater på kamerahuset som egnet seg for trykk og gravering, og derfor ble det også laget en del ulike jubileums og gavemodeller, og også her ble det ofte laget flere modeller enn oppgitt.

Dette er de 5 epokene/generasjonene

"Zenit 39mm", også kalt "eldre Zenit" eller"førstegenerasjonen". De hadde standard 39mm skrufatning på objektivet med optikk tilpasset datidens større speilreflekskameraer i Europa og Asia. 39mm objektiver for Zenit ka ikke brukes på mindre russiske kameraer som Fed og Zorkij/Zorki.

Følgende kjente modeller i denne epoken kan vi her nevne

Zenit Også kalt Zenit1 for å ikke blande denne første med merkets mange senere modeller. 1952-1956 av KMZ i 39019 eksemplarer.

Zenit C Også kalt Zenit S, siden S skrives som C på det kyreliske alfabetet. 1955-1961 av KMZ i totalt 232949 eksemplarer

Zenit 3 1959-1962 av KMZ i 81766 eksemplarer

Zenit 3M Denne modellen var den første med innebygd lysmåler, og ellers samme kamera som forgjenger Zenit 3. 1962-1970 av KMZ i 781678 eksemplarer. Dette var den mest vanlige modellen i denne epoken

Kristall Dette var et kamera laget ved KMZ-fabrikken og markedsført under eget navn og design. Dette delvis fordi den var en billigmodell uten lysmåler, mens den også var en overgangsmodell i testproduksjon for den neste generasjonen av Zenit. En brukte her mye deler i fra andre Zenitmodeller, som Zenit B og Zenit 3M, men også mye helt nye deler som senere dukket opp i andre-generasjonen Eksemplarene produsert samme dag kan derfor ha ulike deler, som forskjellig design på selvutløseren. Denne modellen bærer ikke navnet Zenit. Produsert i 65433 eksemplarer i 1961-1962.

"De tradisjonelle Zenit-modellene" også kalt "andre-generasjonen"

De to største forskjellene i fra den foregående modellen var et nytt mere moderne design, en ny generasjon i teknikk og deler, og ikke minst at de ble levert med 42mm skrufatning, Designmessig så kan modellene fra denne generasjonen gjennkjennes på en avlang lysmåler stående fremme på huset. På 60-tallet var kameraet i sterkt metall, men gikk gradvis over til lettere metall, etterhvert også noe plastdetaljer, og på midten av 80-tallet ble det sågar ved BelOMO fabrikken laget noen svært uholdbare Zenit ET i ren svart plast

Zenit B. Det første kameraet i dette designet, laget uten lysmåler

Zenit E Dette var bestselgeren, og lite er forandret på kameraet i fra det ble introdusert 1966 og frem til i dag. Det var fortsatt produsert i mindre antall på lisens i de senere år, men har ikke funnet bekreftelser/avkreftelser på om denne produksjonen fortsatt pågår. Produsert ved KMZ i fra 1966 til 1986 i 3334540 eksemplarer, og ved BelOMO i fra 1975 i minst 5 millioner eksemplarer. På slutten av 80-tallet gikk de gradvis over til elektronisk blitzfot, og i flere år ble noen kameraer utstyrt med denne finessen mens andre ikke fikk det.

Zenit ET Stort sett samme kameraet som Zenit E, men hadde også dybdemåler og elektronisk blitsfot. Dette kameraet ble laget i sølv og mest i svart farge. På 80-tallet kom det også i noen år en versjon i dårlig plast i fra BelOMO-fabrikken, mens både BelOMO og KMZ paralelt lagde mest kameraer i metall.

Zenit EM

"Tredjegenerasjonen" også kalt "de større modellene" og "70-tallsgenerasjonen"

Dette var kameraet for de halvproffe og profesjonelle, så som pressefotografene. De to første generasjonene hadde lukkertider opp til 1/500 dels sekund, mens det på disse modellene var raskere lukkertider. Har var det også langt flere finesser enn tidligere, og et kraftigere metall enn på andre-generasjonen laget på samme tid

Zenit TTL

Zenit 11

Zenit 12 Denne finnes i mange undermodeller som SD, XP og flere versjoner av fotosniper

"Perestrojka-perioden"

Dette er modellene laget på 80-tallet da det var etterspørsel etter stadig nye moderne kameraer. Zenit valgte nå å lage en større parallell produksjon av disse modellene som ble solgt til grossister og varehuskjeder i utlandet under deres eget navn og varemerke. Noen av disse modellene ble på 80-tallet solgt i Norge i fra Dixons-group sin daværende kjede "Strømsnes" under Dixons egne varemerker. For også å kunne selges til "vesten" så ble denne modellen ikke laget med 42mm skrufatning, men derimot fatninger i fra Pentax eller Nikon. Dette for at kundene i vesten lettere skulle kunne finne et bredt utvalg av objektiver i fra andre produsenter. Zenit i denne generasjonen ble det produsert lite av, fordi de var noe tyngre og mere upraktiske enn de japanske konkurentene.

Zenit 15

Zenit 16

Zenit 17

Zenit 18

Zenit 19

Zenit Avtomat-modellene, også kalt "Automat"

Rimeligere mindre speilreflekskameraer i plast, laget i tidsperioden 1984 til 1997 og delvis solgt til utlandet under andre varemerker

Zenit Avtomat

Zenit AM

Zenit AM2

Zenit 122