Dixons Carphone

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Dixons Group)
Hopp til: navigasjon, søk
Dixons Carphone plc
Org.formAksjeselskap
HovedkontorLondon
BransjeForbrukerelektronikk
Antall ansatteCa. 40 000
SalgsinntekterElektriske produkter, reservedeler, reparasjoner, mobile tjenester, digital bildebehandling og utskrifter.
Omsetning9,8 mrd. pund (2013)
Nettsidedixonscarphonegroup.com

Dixons Carphone plc (LSE: DXNS) er et britisk selskap og en av de største forhandlere av elektronikk i Europa. Selskapet driver Dixons.co.uk, samt butikkene Dixons Travel, Currys, Currys.digital, PC World og Electro World sammen med mange andre merker over hele Europa, inkludert: Pixmania, Equanet, Elkjøp og tidligere Lefdal Elektromarked.

Selskapet, tidligere kjent som Dixons Stores Group plc og senere DSGi, spesialiserer seg på å selge forbrukerelektronikk, audio-video-utstyr, PC-er , små og store hvitevarer, fotoutstyr, kommunikasjonsprodukter og relatert finansiering og salg av tjenester (f.eks. utvidet service avtale). De selger også andre produkter og tjenester som elektriske produkter, reservedeler, reparasjoner, mobile tjenester, digital bildebehandling og utskrifter.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidlige år[rediger | rediger kilde]

Dixons ble grunnlagt av Charles Kalms og Michael Mindel i 1937 i High Street i Southend under navnet Dixons Studios Limited. Navnet Dixons ble valgt tilfeldig fra telefonkatalogen, og var kort nok til å passe over den lille fronten på butikken. I løpet av tidlig 1940-tall satte Dixons opp syv utsalgssteder rundt om i London, men ved slutten av krigen ble virksomheten redusert til en enkelt butikk i Edgware. Stanley Kalms, sønn av grunnleggeren, begynte virksomheten i 1948 og startet å markedsføre Dixons produktene i media.[1]

I 1950 startet selskapet salg av kameraer og i 1957 åpnet et nytt hovedkontor og handelssenter i Edgware for å imøtekomme arbeidet med de 60 000 postordrekundene og for å gi administrativ back-up for sine seks butikker.[2]

Dixons ble notert på London Stock Exchange i 1962 og endret navn til Dixons Photographic Limited. [4] De kjøpte opp konkurrentene, Ascotts, i 1962 og Bennetts, i 1964.[3] I 1967 kjøpte Dixons et 7900 kvadratmeter stort farge prosessering laboratorium i Stevenage[3].

Charles Kalms ble etterfulgt av sin sønn Stanley i 1971.[4] I 1972 kjøpte Dixons opp en annen konkurrent, Wallace Heaton, og i 1974 åpnet Dixson sitt distribusjonssenter i Stevenage.[4]

1990-tallet[rediger | rediger kilde]

Dixons kjøpte Vision Technology Group (VTG) I 1993, og dette ble operert under merkevaren PC World.[5] Senere samme år solgte selskapet postordredivisjonen av VTG. Dixons åpnet sin første Tax Free butikk på Heathrow Terminal 3 i 1994 og senere samme år lanserte de The Link, selskapets første skritt inn i kommunikasjonbransjen. Hovedkontoret ble flyttet til Hemel Hempstead samme år[5].

I 1996 DSG kjøpte DN Computer Services, en forhandler av datamaskiner. De kjøpte også Harry Moore Ltd, en irsk elektroforhandler.

I 1997 kjøpte Cellnet en 40% eierandel i The Link. Dette året ble også Dixons nettside lansert.

I 1998 ble Freeserve lansert, en gratis internett-tjeneste. Det ble senere solgt til France Telecom og omdøpt Wanadoo.

I 1999 kjøpte DSG Elkjøp ASA, den ledende nordiske elektroforhandleren.

2000 - d.d[rediger | rediger kilde]

I 2002 DSG kjøpte UniEuro, en ledende italiensk-baserte elektriske forhandler, og Genesis Communications, en mobiltelefon tjenesteleverandør. DSG åpnet sin første Electro World butikk i Ungarn samme år.

I 2005 ekspanderte DGS til Russland og Ukraina ved å kjøpe en andel i Eldorado Group, den største elektroforhandleren i de to landene. Dixons kjøpte også 75% av FOTOVISTA, en fransk fotografisk virksomhet.

I mai 2008 annonserte Dixons at det ville stenge 77 av sine 177 UK Currys digitalbutikker etterhvert som leieavtaler på lokaler utløp de neste fem årene. Reduksjonen skyldes nyheten om at amerikanske rivalen Best Buy skulle prøve å etablere seg i Storbritannia.

I januar 2008 ble 600 datateknikkere oppsagt, 250 fikk alternative stillinger i selskapet. PC Worldbutikker rapporterte om oppbevaring av store mengder ureparerte LCD- og plasmaskjermer noe som hindret butikkenes lønnsomhet på grunn av tid-til-fix garantier.

I januar gikk salget ned med 10% og notater om lave reserver, knapphet og administrative hull kom for en dag. Ledere for de forskjellige merkene klaget over lite personale igjen i butikkene som følge av kuttene på 95 millioner pund organisert etter av John Browett.

PC Retail magazine rapporterte at "lagermangel hos DSGi gruppen vil nå legge til rette for uro og fyre opp under sammenbruddsrykter". Kreditt forsikringsselskapene har dramatisk redusert kreditt. In March 2009 the credit insurer Euler Hermes rapidly slashed cover, with DSGi being the worst hit. I mars 2009 æren selskapet Euler Hermes raskt kuttet cover, med DSGi bli hardest rammet. DSGi still continued to play down the problems. DSGi fortsatt fortsatte å tone ned problemene.

I april 2010 stengte DSGi det tekniske kundesenter i Nottingham med over 450 oppsigelser.

Kjeder[rediger | rediger kilde]

Selskapets struktur er som følger.[6]

Electricals Division[rediger | rediger kilde]

Advent[rediger | rediger kilde]

Advent er en datamaskinmerkevare drevet av Dixons Retail plc og selger elektriske apparater som bærbare, stasjonære PC-er og tablet-PC-er.

Black[rediger | rediger kilde]

Black er et high-end elektronikk butikk åpnet av Dixons sent i 2010. Den første hovedbutikken var i Birmingham, England[7]

Currys Megastore[rediger | rediger kilde]

De største elektriske forhandleren åpner nå megastores for mer av et enormt utvalg av produkter fra de minste elementene til den største. Den største Currys Megastore er i West Thurrock – Currys Megastore – Lakeside Retail Park, West Thurrock, Grays, Essex RM20 1WN. Den består av to etasjer med leid gulvplass til andre selskaper, for eksempel Blackberry, Apple og TomTom. Det sies å være den største butikken eid av Dixons Retail plc. Det er for tiden 26 Megastores, hvorav 18 er felles Megastores (se nedenfor), 7 er utelukkende Currys Megastores og det er 1 PC World Megastore på Junction 9 (M6) i Birmingham.

Currys PC World Megastore[rediger | rediger kilde]

Det er nå mange felles Currys PC World Megastores i Storbritannia. Disse omfatter steder som Fulham, New Malden, Leeds, Coventry og Medway. Det er i dag 18 felles Currys PC World Megastores over hele landet i 2011.

Currys[rediger | rediger kilde]

Currys er Storbritannias største elektriske forhandler. Det har også butikker i Irland. Selskapets primære marked er hvite og brunevarer, men selger også småapparater, PC-er og mobiltelefoner. Currys spesialiserer seg på hjemmeelektronikk og husholdningsapparater. Currys er kjent for slagordet "Currys, ingen bekymringer", men er nå erstattet med «We Can Help". Currys sponsorer The SimpsonsSky1 fra 2009 til i dag.

Currys Digital[rediger | rediger kilde]

Currys Digital er rebranded navnet for Dixons utsalgssteder i Storbritannia (unntatt Irland og Dixons Travel butikkene opererer i UK flyplasser). Currys Digital er stemplet som en spesialist divisjon av Currys rettet mot teknologi-fokusert forbrukere med en produktportefølje som omfatter kameraer, personlige datamaskiner, lyd- og videoutstyr.

Currys & PC World[rediger | rediger kilde]

En kombinert-format butikken rulles nå ut som kombinerer et utvalg av elektriske apparater og fra Currys utvalget sammen med et utvalg av datamaskiner og relatert utstyr fra PC World-kjeden. Den første rettssaken butikken ble åpnet i 2008 i Weybridge i Surrey. Butikkene i denne kjeden er først og fremst Currys og Currys Digital butikker som er blitt renovert, replanned og endret navn til det nye formatet var det, en rekke butikker som var PC World butikkene før den kombinerte formatet ble introdusert. Disse inkluderer Staines og Tottenham Court Road.

Dixons Travel[rediger | rediger kilde]

Dixons Travel er nummer én teknologi forhandleren i britiske flyplasser, med totalt 31 butikker i Storbritannia og Europa.

DSG Irland[rediger | rediger kilde]

DSG Irland har butikker i store byer i den Irland. DSG Irland annonsert at de ikke vil ta i bruk den nye Currys.digital branding for high-street butikker, i stedet beholde den tradisjonelle Dixons merkevarebygging, med Currys brukes utelukkende for stort format superstores. Denne beslutningen ble senere omgjort, og alle Dixons butikker har blitt endret navn til Currys, bortsett fra den ene i Jervis Shopping Centre, som ble en PC World.

Electro World[rediger | rediger kilde]

Electro World er DSG's kjede av elektriske superstores i Ungarn, den Tsjekkia, Tyrkia, Polen og Hellas.

I Ungarn første Mal:Konvertere hyperstore åpnet i Budaörs, en by i Budapest storbyområde, i 2002. I Tsjekkia den første Electro World butikken åpnet i Praha Zlicin i 2002. I Polen første Electro World butikken ble åpnet i oktober 2005 på Targowek kommersielle senter i Warszawa.

Flere butikker har siden åpnet i Ungarn, Tsjekkia og Polen. Electro World driver en Mellom-Europa distribusjonssenter rett utenfor Brno i Tsjekkia. Lageret er det største lageret for non-food varer i dette landet.

I 2009 DSGi har trukket seg fra Ungarn og Polen selger alle sine Electroworld utsalgssteder.

Logik[rediger | rediger kilde]

Logik er en annen eier-merke brukt av DSG av rimelig forbrukerelektronikk. Logikk produktspekter omfatter Set top bokser, kabler, hvitevarer, TV, MP3-spillere og hodetelefoner. Logikk var det første selskapet til å markedsføre en TV med innebygd iPod dock.

Matsui[rediger | rediger kilde]

Matsui ble DSG's Own merke av billige elektronikk selges eksklusivt i DSG's Utsalgssteder. Dens utvalg inkluderte TV-er, DVD-spillere, kabler, hvitevarer og tomme media. Matsui er nå rebranded som Currys Essentials-serien, som tilbyr grunnleggende apparater og gadgets for en lavbudsjettspris.

Partmaster[rediger | rediger kilde]

Partmaster er en spesialist forhandler av reservedeler, forbruksmateriell og tilbehør til brune-og hvitevarer med over 21 års erfaring i detaljhandel elektriske produkter. Det bestandene over 1 million linjer.

Κωτσόβολος (Kotsovolos)[rediger | rediger kilde]

Kotsovolos er en elektrisk forhandler i Hellas. Siden september 2009 opererer det også PC City som en Store-i-butikk franchise. Pr. 2009 PC City eksisterer bare i Hellas (Athen), og opererer de innenfor Kotsovolos butikker.

Elgiganten[rediger | rediger kilde]

Elgiganten opererer butikker over Sverige, Danmark og Færøyene selger hvitevarer, forbrukerelektronikk, personlige datamaskiner, kommunikasjonsprodukter og relaterte tjenester.

Elkjøp[rediger | rediger kilde]

Elkjøp opererer mindre, mellomstore, store og megastore butikker i Norge som selger hvitevarer, forbrukerelektronikk, personlige datamaskiner, kommunikasjonsprodukter og relaterte tjenester.

Gigantti[rediger | rediger kilde]

Gigantti ("Gigant") driver butikker i Finland som selger hvitevarer, brunevarer, forbrukerelektronikk, personlige datamaskiner, kommunikasjonsprodukter og relaterte tjenester.

Lefdal Elektromarked[rediger | rediger kilde]

Lefdal Elektromarked opererer større butikker i Norge som selger hvitevarer, brunevarer, forbrukerelektronikk, personlige datamaskiner, kommunikasjonsprodukter og relaterte tjenester.

UniEuro[rediger | rediger kilde]

UniEuro opererer butikker for det meste i nordvest og nordøst for Italia. Butikkene selger en blanding av høyteknologisk forbrukerelektronikk, PC-er, hvitevarer, fotografiutstyr, kommunikasjonsprodukter og relaterte tjenester.

DSG Insurance Services[rediger | rediger kilde]

DSG Insurance Services problemer forsikringsselskaper med gavekort som deres kunder kan kjøpe nye varer dekket under forsikringen avtaler.

DSGI Sourcing[rediger | rediger kilde]

DSGI Sourcing gir en sourcing service for viktige kunder.

Computer Division[rediger | rediger kilde]

PC World[rediger | rediger kilde]

PC World er en spesialistkjede av datamaskin-superstores. Det finnes over 160 butikker i Storbritannia (unntatt felles Currys PC World Stores) og 12 i Irland. Alle butikkene har en dedikert PC World Business Centre og alle har en Tech Gutter Service desk, omprofilering til kompetanse starter mai 2001.

PC Line[rediger | rediger kilde]

PC Line var en egen merkevare innen PC World. Det solgte datamaskin basert elementer som laptop-vesker, mus, tastatur, webkameraer, blekk og blanke plater. PC Line er nå faset ut, og navn til PC World Essentials, som Matsui har blitt Currys Essentials.

PC City[rediger | rediger kilde]

PC City finnes i kontinentale Europa som en forlengelse av PC World-kjeden. Fra og med oppkjøpet av Ei System i Spania, har selskapet utvidet gjennom årene og nå har en tilstedeværelse i Spania, Portugal, Italia, Hellas og Sverige (Internett). DSG lukket sine franske butikker i juni 2007.

DSGI Business[rediger | rediger kilde]

DSGI Business er spesialist leverandør av IT-løsninger til næringslivet og offentlig sektor. Den viktigste operasjonen er basert på Bury, i nærheten av Manchester. Den opererer under PC World Business. Kjøp nå! Og Equanet merkevarer, og tilbyr dedikerte bedriftskonto ledere. Den Equanet merket i seg selv tilbyr høyt kvalifiserte tekniske eksperter for å gi, administrere og vedlikeholde business IT-systemer i form av Equanet Managed Services (EMS – Formerly RITM). Selskapet har spesialisert PC World Business Business Centres i hver av mer enn to PC World butikker over hele landet, gir umiddelbar tilgang til produkter. PC World Business sponser The Daily Telegraph Business Club sider.

DSG Business Services[rediger | rediger kilde]

DSG Business Services selger varer til store kunder, og gir en account management system for dem.

Genesis[rediger | rediger kilde]

Genesis Communications er Storbritannias største uavhengige mobile tjenester, som opererer i business to business-sektoren. Det har partnerskap med Storbritannias største mobile nettverk og tilbyr en full trådløse tjenester, inkludert maskinvare, kundekonto styring og fakturering. Genesis er også Storbritannias ledende leverandør av trådløse datatjenester til SMB-markedet, blant annet 3G og Blackberry-løsninger.

Nye virksomheter divisjon[rediger | rediger kilde]

Pixmania[rediger | rediger kilde]

Pixmania er et pan-europeisk e-forhandler. Det er tilstede i 26 land og har 7 millioner kunder i Europa. Foruten muligheten til å handle på nettet, kan kundene handle og plukke opp sine produkter direkte fra Pixmania utstillingslokaler (Paris, Boulogne-Billancourt, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Toulouse, Rennes, Brussel, Milano, Torino, Roma, Madrid, Barcelona, Lisboa og Porto).

Andre bedrifter[rediger | rediger kilde]

Whateverhappens[rediger | rediger kilde]

[Whateverhappens] er rebranded etterfølgeren til Coverplan. Currys sluttet å selge Coverplan i 2005, lansere whateverhappens som erstatningen sin. Produktet støtter tilbys på de fleste elektriske kjøp fra Currys og nå Currys.digital og PC World, og over tre millioner avtaler har blitt solgt. Dette er også snart skifte navn til "vite hvordan".

FOTOVISTA[rediger | rediger kilde]

FOTOVISTA er en fransk fotografiske virksomhet grunnlagt som Studio National i 1970 av brødrene Pierre og Jean-Claude Rosenblum.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]