Zara Levina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zara Levina
Født5. februar 1906[1][2]
Simferopol
Død27. juni 1976[2] (70 år)
Moskva
Utdannet ved Konservatoriet i Moskva
Beskjeftigelse Komponist, pianist
Nasjonalitet Sovjetunionen
Utmerkelser Fortjenstfull kunstner i Den russiske sovjetiske føderative sosialistrepublikk

Zara Aleksandrovna Levina (russisk Зара Александровна Левина; født 5. februar 1906 i Simferopol, Det russiske keiserdømmet i det nåværende Ukraina; død 27. juni 1976 i Moskva) var en sovjetrussisk komponist, pianist og forfatter av jødisk opphav.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Levinas foreldre drev en liten butikk; faren var amatørfiolinist og underviste i russisk. Hun studerte klaver i Odessa og ble uteksaminert med gullmedalje. Ved konservatoriet i Moskva studerte hun klaver hos F. Blumenfeld og komposisjon hos Nikolaj Mjaskovskij og Reinhold Glière. Hun ble uteksaminert i 1932.

I sine unge år var Zara Levina sterkt påvirket av komponistene Rakhmaninov, Skrjabin, Prokofjev, Beethoven og Schumann, og inspirasjonen av disse fem kan spores i verkene hennes. Hun skrev enkle melodier i en melodisk, lyrisk og likevel personlig stil som hun oppnådde takket være fin oppmerksomhet om detaljene, en delikat harmonikk og variert tekstur.

Verklisten hennes består hovedsakelig av vokalverk: romanser og barnesanger. Dessuten skrev hun to pianokonserter, to fiolinsonater og verk for piano solo. Pianokonsert nr 2 er spilt inn av Moskva Symfoniorkester under ledelse av Veronika Dudarova[3] og fiolinsonate nr 1 med David Ojstrakh på fiolin.

Hun var gift med komponisten Nikolai Tsjemberdsjij (1903–1948).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ International Music Score Library Project, 9. okt. 2017, Zara Levina, Category:Levina,_Zara
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Zara Levina, w6h53tp7
  3. ^ Answers.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]