ZERO

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
ZERO
ZEROs leder fra 2012 til 2021, Marius Holm på konferansen ZERO12
Offisielt navnZero Emission Resource Organisation
Org.formStiftelse
Org.nummer984143028
Stiftet2002
LandNorge
HovedkontorOslo
MedlemskapRORG-samarbeidet (ukjent2021)[1]
Adm.dir.Marius Holm (august 2021)[2]
Antall ansatte 27[3] (2019)
Nettstedzero.no (nb)

Zero Emission Resource Organisation (ZERO) er en norsk stiftelse som ble stiftet 28. november 2002. Stiftelsen jobber for å promotere nullutslippsløsninger som bidrar til å begrense de menneskeskapte klimaendringene. ZERO tar utgangspunkt i at det finnes en utslippsfri løsning for alle behov, og jobber for å fjerne barrierer og hindre som gjør at disse ikke tas i bruk. Siden stiftelsen har ZERO arbeidet ut fra en filosofi om å være «mer for det vi er for, enn mot det vi er mot».

Daglig leder fra september 2021 er Sigrun Gjerløw Aasland.[4]

Historie[rediger | rediger kilde]

ZERO ble stiftet av Einar Håndlykken, Thomas Palm, Cato Buch, Bjørnar Kruse og Simen Graff 28. november 2002. Stifterne hadde bakgrunn fra Natur og Ungdom og Bellona og ble startet med formål om å være en kompetanseorganisasjon som skulle framskaffe og spre kunnskap om teknologiske og politiske løsninger på klimaproblemet. Også ZEROs første styreleder, Silje Schei Tveitdal, hadde bakgrunn fra Natur og Ungdom som leder.[5]

Organisering og politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

ZERO er organisert som en uavhengig, ideell stiftelse. Formålet er å jobbe for å begrense de menneskeskapte klimaendringene, og møte verdens voksende energietterspørsel uten å skade miljøet. Stiftelsens arbeid utføres av et sekretariat organisert i ulike fagavdelinger som per april 2017 består av avdelinger for transport, fornybar energi, storby, teknologi, bygg og materialer, CCS, finans, politikk, internasjonalt arbeid og kommunikasjon. Arbeidet ledes av den daglige ledelsen, under oppsyn av et styre valgt av stifterne.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

Med utgangspunkt i at det finnes en utslippsfri løsning for all energibruk, og at det er mulig å finne løsninger for en voksende verden uten å true klima og naturmangfold, fokuserer organisasjonen gjerne på teknologiske løsninger og de politiske hindrene som stopper disse fra å bli tatt i bruk. Organisasjonen samarbeider derfor med teknologimiljøer og organisasjoner og aktører i privat næringsliv.[6] Dette inkluderer også bedrifter med betydelige klimagassutslipp, hvor formålet er å bidra til at bedriften utvikler og tar i bruk ny teknologi for å redusere sine klimagassutslipp.[7]

Viktige saker for ZERO er elbil, hurtiglading, karbonfangst og -lagring, fornybar energi, elektrifisering av installasjoner offshore og klimavennlige bygg- og anlegg, og har skrevet rapporter om blant annet muligheter for elektriske bilferger og bioplast i tillegg til mye annet. ZERO jobbet også lenge med å etablere ordningen med grønne sertifikater for utbygging av fornybar energi i Norge og Sverige.

For å fremme sine synspunkter driver ZERO med kunnskapsproduksjon i form av rapporter og utredninger[8], skriver kronikker og innlegg i avisen, arrangerer frokostmøter, seminarer, konferanser og lignende, i tillegg til tradisjonell lobbyvirksomhet.

Finansiering[rediger | rediger kilde]

ZERO finansieres via tilskudd fra en lang rekke offentlige og private givere. Ved å motta støtte fra flere ulike kilder, ønsker stiftelsen å bevare sin uavhengighet og troverdighet, ved at ingen aktører er store nok til å påvirke hva organisasjonen skal mene og jobbe for. Stiftelsen har vedtatt et eget charter som regulerer den økonomiske støtten[9], og praktiserer full åpenhet om hvem de mottar penger fra.[10]

Rådet[rediger | rediger kilde]

De fem stifterne, Einar Håndlykken, Thomas Palm, Cato Buch, Bjørnar Kruse og Simen Graff Jenssen, sitter i organisasjonens råd, som er organet som peker ut styremedlemmene.

Styret[rediger | rediger kilde]

Styret består per desember 2022 av:[11]

 • Erik Sauar (leder)
 • Thina Saltvedt
 • Mette Vågnes Eriksen
 • Bjørnar Kruse
 • Bård Gaute Bergfald
 • Jorunn Gran
 • Liv-Elisif Kalland (ansatterepresentant)
 • Ingvild Kilen Rørholt (ansatterepresentant)
 • Aurora Mykkeltveit (vara ansatterepresentant)

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Den daglige ledelsen av organisasjonen utføres av leder, nestleder, økonomi- og administrasjonssjef, kommunikasjonssjef og markedssjef.[12] Ledelsen har ansvar for å fronte ZERO utad i medier og på arrangementer, og driver stiftelsens arbeid med politikkutvikling, organisasjon, politisk påvirkning og administrasjon.

Daglige ledere[rediger | rediger kilde]

Arrangementer[rediger | rediger kilde]

ZERO gjennomfører hvert år en rekke store og små arrangementer, som frokostmøter, dagsseminarer og kurs- og foredragsvirksomhet. I tillegg til dette, har de hvert år to større arrangementer, Zero Rally, og ZEROkonferansen. I 2017 arrangerer ZERO for første gang også Bislettkonferansen.

Zero Rally[rediger | rediger kilde]

Zero Rally er et rally for nullutslipps- og biodrivstoffbiler. Rallyet ble første gang arrangert i mai i 2009, da blant annet H.K.H Kronprins Haakon Magnus deltok på første etappe. Siden 2009 har Zero Rally blitt et årlig arrangement, og er et samarbeid mellom ZERO og Norges Bilsportforbund.

Zerokonferansen[rediger | rediger kilde]

Zerokonferansen ble første gang arrangert i 2006, da som Lavutslippskonferansen og finner nå sted i november hver høst under navnet Zerokonferansen.[14] Konferansen har utviklet seg til å bli Norges største og viktigste klimakonferanse med over 1000 deltakere, med et stort innslag av deltakerne er fra næringslivet. Tidligere innledere på konferansen inkluderer navn som Arnold Schwarzenegger,[15] Kofi Annan, Jens Stoltenberg og Chelsea Clinton.

Bislettkonferansen[rediger | rediger kilde]

Bislettkonferansen arrangeres første gang i juni 2017. Bislett Games har ambisjoner om å bli «verdens mest bærekraftige friidrettsstevne», og i 2017 ble sponsoravtalen med oljeselskapet Exxon-Mobil avsluttet.[16][17] ZERO er ny Bislett-partner og arrangerer konferansen som samler idrett, finans og næringsliv for å lære, få ideer og bli inspirert av hverandre.

Ideologi og politisk retning[rediger | rediger kilde]

ZERO ble stiftet med formål å jobbe for teknologiske og politiske løsninger, framfor å jobbe mer protestorientert mot ting de er imot. Slik representerte de noe nytt i miljøbevegelsen da de ble stiftet, da miljøbevegelsen gjerne har fått mest oppmerksomhet rundt ulike protester. Zero legger heller vekt på mulighetene som ligger i å samarbeide med næringslivet og konkrete klimaløsninger, og vektlegger å få gjennomslag ved å komme med konstruktive forslag.[18] Utgangspunktet for stifterne var imidlertid ikke at det klassiske miljøvernet var utdatert eller mindre viktig, de trakk derimot fram behovet for arbeidsdeling mellom miljøorganisasjonene, hvor hver av dem har sine ulike styrker.[19]

Dette har ført til kritikk fra enkelte, som menter ZERO ikke representerer tradisjonelt miljøvern, men at de i stor grad stiller seg bak industrien og en vekstfilosofi.[20] I rapporter om energipolitikk trekker ZERO imidlertid fram at klimaendringer i seg selv representerer en stor trussel mot det biologiske mangfoldet. De vektlegger behovet for å balansere ulike hensyn mot hverandre når man tar stilling til inngrep i naturen, som kraftlinjer, vindkraftverk og andre kraftinstallasjoner, og stiller strenge krav til utredninger og avbøtende tiltak for å minimere konsekvensene disse inngrepene får på naturmangfoldet.[21]

Organisasjonen har laget en rapport om elektrifisering av ​olje- og gassplattformer, der det tas til orde for en storstilt elektrifisering. Med et høyt ambisjonsnivå vil det kunne oppnåes utslippsreduksjoner på 7,4 millioner tonn CO2 i året, da forutsettes en elektrifisering av flere eksisterende olje- og gassfelter. Zero mener at utbygging av fornybare energikilder og bygging av nye kraftlinjer må skje for å oppnå dette.[22]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ www.rorg.no[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ https://www.vy.no/vygruppen/presse-og-nyheter/pressemeldinger/marius-holm-inn-i-vy-sin-ledergruppe.
 3. ^ https://zero.no/wp-content/uploads/2020/06/ZERO_arsrapport2019_v1.pdf.
 4. ^ a b «Pressemelding: Sigrun Gjerløw Aasland blir ny ZERO-leder». ZERO. 29. juni 2021. Besøkt 29. oktober 2023. «Sigrun Gjerløw Aasland (43) er ansatt som ny daglig leder i ZERO. (---) Aasland tiltrer som ny daglig leder i ZERO 6. september.» 
 5. ^ Klassekampen 29.11.2002
 6. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2013. Besøkt 13. november 2013. 
 7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. mars 2012. Besøkt 25. mars 2011. 
 8. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2013. Besøkt 13. november 2013. 
 9. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2013. Besøkt 13. november 2013. 
 10. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2013. Besøkt 13. november 2013. 
 11. ^ «Om ZERO». ZERO. Besøkt 21. desember 2022. 
 12. ^ http://www.zero.no/om-zero/ansatte
 13. ^ a b Sprenger, Mona (9. oktober 2012). «Han blir ny Zero-sjef». Tu.no. Besøkt 29. oktober 2023. «Styret i Zero har i dag ansatt Marius Holm (36) som miljøstiftelsens nye daglige leder, skriver Zero i en pressemelding. | Han etterfølger Einar Håndlykken som nå takker av etter ti år i lederstolen.» 
 14. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 13. november 2013. Besøkt 13. november 2013. 
 15. ^ http://www.aftenposten.no/okonomi/innland/article4165386.ece
 16. ^ «Oslo Bislett Games blir verdens mest bærekraftige friidrettsstevne». IDL Diamond League (norsk). Arkivert fra originalen 21. april 2017. Besøkt 21. april 2017. 
 17. ^ «Bislett erstatter fossilgigant med miljøorganisasjon». Dagens Næringsliv. 20.03.2017. 
 18. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. mars 2012. Besøkt 25. mars 2011. 
 19. ^ Dagsavisen, 29.11.2002, side 11
 20. ^ Kronikk i BT
 21. ^ http://www.zero.no/publikasjoner/vindkraft-i-nord-norge
 22. ^ Lundberg, Silje og Kasiki, Kari Elisabeth. «Strøm fra land til olje – og gassplattformer» (PDF). Zero. Arkivert fra originalen (PDF) 7. september 2015. Besøkt 14. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]