Yuki-onna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yuki-onna (雪女, snøkvinne) er en ånd, eller yōkai, fra japansk mytologi. Hun er en populær skikkelse i anime, manga og annen japansk litteratur. Yuki-onna blir av og til forvekslet med Yama-uba, men de er ikke de samme.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Yuki-onna er en høy og vakker kvinne, med langt hår. Hennes hud er umenneskelig blek, eller til og med gjennomsiktig; noe som gjør at hun kan bli ett med det snødekte landskapet. Hun bærer noen ganger en hvit kimono, men andre legender beskriver henne som naken, med bare ansikt og hår som en kontrast mot den lyse snøen. På tross av Yuki-onnas umenneskelige skjønnhet, kan øynene hennes skremme livet av folk. Hun svever over snøen uten å etterlate seg fotspor (noen historier forteller faktisk at hun ikke en gang har føtter; et fellestrekk blant mange japanske spøkelser), og hun kan skape seg om til en sky av tåke eller snø hvis hun føler seg truet.

Fremferd[rediger | rediger kilde]

Yuki-onna er en personifisering av vinteren, spesielt stormene som er vanlige på den tiden av året. Hun er vakker og rolig, på samme tid som hun er hensynsløs i sine drap av uvitende dødelige. Frem til det 18. århundret, ble hun nesten alltid fremstilt som ond. I dag blir hun vanligvis beskrevet i en mer menneskelig fremtoning.

I mange historier viser Yuki-onna seg for reisende som har havnet oppi en snøstorm.og bruker sin isnende pust for å gjøre dem til fryste lik. Andre legender sier at hun ganske enkelt vil mislede dem, slik at de dør av kulde og utmattelse. Av og til vil hun vise seg med et barn i armene. Når en person, med gode intensjoner, tar barnet fra henne, blir hen froset på stedet. Foreldre som leter etter forsvunne barn er spesielt utsatt for denne taktikken.

Akkurat hva Yuki-onna er ute etter varierer fra historie til historie. Noen ganger er hun fornøyd med bare å se sitt offers død, mens hun andre ganger minner mer om en vampyr, og suger blodet, eller "livskraften", fra offeret.

I likhet med snøen og vinteren hun representerer, har Yuki-onna også en mildere side. Hun lar av og til sine offer gå av ulike grunner. I en populær Yuki-onna-legende, setter hun for eksempel fri en ung gutt på grunn av hans skjønnhet og alder. Hun får ham til å love at han aldri skal snakke om henne igjen, så når han mange år senere forteller sin kone om det som skjedde, skifter konen form og viser at hun egentlig er snøkvinnen selv. Hun raser overfor ham for å ha brutt løftet sitt, men lar ham gå nok en gang, med hensyn til barna de har fått sammen (men om han våger å behandle dårlig barna vil hun vende tilbake uten nåde. Heldigvis for ham, er han allerede en god far). I en lignende historie, smelter Yuki-onna når ektemannen finner ut av hennes egentlige natur.

Bildgalleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]