Hopp til innhold

Yōkai

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yōkai

Yōkai (妖怪, «ånder» eller «fabelvesen») er en type obake, skapninger fra japansk mytologi som varierer fra de onde oni til de slue kitsune eller snøkvinnen Yuki-onna. Noen er delvis dyr og delvis menneskelig, som f.eks. kappa og tengu). Yōkai har overnaturlige krefter, og møter med mennesker kan få fatale utfall (for menneskene).

Typer[rediger | rediger kilde]

Yōkai eksisterer i mange ulike former i den japanske mytologien:

Dyreånder[rediger | rediger kilde]

I Japan finnes det mange dyr som blir sett på som innehavere av magiske evner. De fleste av disse er henge (変化), hamskiftere, som ofte imiterer mennesker, i hovedsak kvinner. Noen av de mest kjente dyreyōkai er:

Oni[rediger | rediger kilde]

En av de mest kjente skikkelsene i japansk mytologi er oni, som er en slags troll som holder til i fjellene, vanligvis med rød, blå, brun eller svart hud, to horn på hodet, og en bred munn med skarpe tenner, i tillegg til å være kledd i et lendeklede av tigerskinn. De bærer ofte jernklubber eller store sverd. Oni blir oftest beskrevet som onde.

Tsukumogami[rediger | rediger kilde]

Tsukumogami er vanlige husholdningsartikler, som har blitt levende i forbindelse med deres hundreårsdag. Dette kan f.eks. være bakezouri (stråsandaler), karakasa (gamle paraplyer), kameosa (gamle sakekrukker), og morinji-no-kama (tekjeler).

Menneskelige ånder[rediger | rediger kilde]

Mange yōkai var opprinnelig vanlige mennesker, som er blitt forvandlet til noe forferdelig og grotesk. Futakuchi-onna (二口女), får en ekstra munn i bakhodet, som inntar måltider ved å bruke kvinnens hår som en slags fangarmer. Denne tilstanden skyldes en kvinnes ekstreme bekymring over sin figur, og er bare ett av mange eksempler på ekstreme følelser som forårsaker overnaturlige endringer av mennesker. Andre eksempler på menneskelige yōkai er rokuro-kubi (mennesker som kan forlenge halsen om natten), ohaguro-bettari (en skikkelse, vanligvis en kvinne, som snur seg for å avsløre et ansikt bestående kun av en mørk munn), dorotabou (det gjenoppståtte liket av en bonde, som hjemsøker sitt misbrukte landområde), og mange fler.

Diverse[rediger | rediger kilde]

Det er uendelig mange yōkai som er for bisarre til å passe inn i noen kategori. Eksempler er abura-zumashi, en ånd med et hode som minner om en potet eller stein, og som drikker olje; amikiri, en skapning viss eneste mening med dens eksistens er å kutte opp myggnetting; og ushioni, en kudemon som av og til blir beskrevet å ha kropp som en gigantisk edderkopp.