Yu Youjun

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Yu Youjun
Født28. januar 1953Rediger på Wikidata (67 år)
FengRediger på Wikidata
Utdannet ved Kinas universitet for vitenskap og teknologiRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Parti Kinas kommunistpartiRediger på Wikidata
Nasjonalitet KinaRediger på Wikidata

Yu Youjun (kinesisk: 于幼军, pinyin: Yú Yòujūn, født i januar 1953 i Feng fylke i Jiangsu i Folkerepublikken Kina) er en kinesisk kommunistisk politiker. Han var guvernør av provinsen Shanxi til 2007 og ble i 2008 partisekretær for Kinas kulturministerium.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Yu virket tidligere i Guangdong som en distiktsguvernør i storbyen Guangzhou og som propagandasjeg for provinsens propagandadepartement. Han ble medlem av Det kinesiske kommunistparti i juni 1976.

Han ble mer kjent etter at han ble borgermester av Shenzhen, Kinas første og kanskje mest vellykkede spesielle økonomiske sone, i 2000. Hans innsats der førte til forfremmelse til viseguvernør for provinsen Hunan i 2003.

I 2005 ble han forfremmet igjen, da til guvernør av den kullrike provinsen Shanxi. Under sin tid i Shanxi forestod han en rekke viktige initiativer som for eksempel stengningen av flere tusen illegale kullgruver, og for tiltak mot forurensning. Han ble internasjonalt lagt merke til i forbindelse med den kinesiske slaveriskandalen i 2007 som dreide seg om barn og migrantarbeidere som ble tvunget til arbeid i teglfabrikker. Han kom med en offentlig beklagelse, noe som da ikke var vanlig i Kina, og påtok seg ansvaret for saken.

Yu fratrådte som guvernør den 3. september 2007 som del av en større partikabal, og ble i 2008 partisekretær for Kulturministeriet.[1]

Han ble så av partidisiplinære grunner suspendert fra sine politiske verv i oktober 2008, fore to år. I 2011 var han tilbake i politikken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]