Hopp til innhold

Den kinesiske slaveriskandalen 2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Den kinesiske slaveriskandalen 2007, som på kinesisk er kjent som 山西黑砖窑案 Shanxi svarte teglovnhendelse, er en betegnelse som refererer til en rekke tvangsarbeidssituasjoner i provinsen Shanxi i Folkerepublikken Kina. Tusenere av kinesere, deriblant barn, var blitt truet til å arbeide som slaver ved ovnene i illegale teglverk, og ble holdt i sjakk ved tortur fra eiernes side. Forholdene ble offentlig kjent i 2007, og pr. juni 2007 var anslagsvis 570 personer blitt reddet fra slike situasjoner.

De illegale teglprodusentene hadde klart å etablere seg ved hjelp av bestikkelser. På grunn av mangel på arbeidskraft i Shanxi ble arbeidskraften hentet ved bedragerske metoder fra andre provinser. De arbeidet som slaver, noe som betød at profittmarginene ble svært store. Saken avdekket at kommunistiske tjenestemenn var dypt involvert. Som eksempel kan det nevnes at Wang Bingbing, eieren av et teglverk i fylket Hongdong i byprefekturet Linfen var sønn av Wang Dongyi, sekretær for den stedlige avdeling av kommunistpartiet. Eieren satte bort driften av teglverket til Heng Tinghan fra Henan. Teglverket produserte 10 000 teglsten pr dag; markedsprisen for 10 000 teglstener var om lag 2 000 til 3 000 yuan. Men eieren betalte imidlertid kun 360 yuan til Heng pr 10 000 teglstener.

Eksistensen av illegale teglverk ble først meldt til provinsmyndighetene i 1998. Det ble da reagert med en rekke razziaer uten at lokale myndigheter ble varslet, og over 150 slaver, tre av dem barn, ble befridd.

Men det kom stadig nye meldinger, særlig fra 2004 av. Den 7. mai 2007 rapporterte Henan TV Metro Channel om et tilfelle med fem mindreårige på om lag 16 år som hadde forsvunnet fra området rundt jernbanestasjonen i Zhengzhou. Deres foreldre hadde hørt om kidnappinger til teglverkene i Shanxi, og etter to måneders påtrykk og leting hadde de funnet de fem blant om lag 50 mindreårige fra Henan i et illegal teglverk. De var blitt kidnappet og solgt til teglverket for 500 Yuan hver.

Flere medier fulgte opp med undercoverbesøk og filming i teglvverkler i Shanxi. Flere av teglverkene, blant annet i Yuncheng og Jincheng, opererte med folk holdt i slavekår. Det ble avslørt tilfeller av tortur, og hvordan slavene fikk overvære henrettelser av slaver som hadde opponert.

Det fremkom etterhvert rapporter om lignende teglverk i provinsene Hebei, Guangdong og Xinjiang.

Regjeringen tok raskt fatt i sakene etter at massemediene begynte å melde fra om dem. President Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao gikk offentlig ut, og guvernør Yu Youjun av Shanxi fremførte selvkritikk. En politistyrke på 35 000 ble mobilisert for å oppspore og etterforske tilfellene. Flere dusin teglverkseiere ble idømt fengselsstraffer og 95 lavere embedsmenn ble straffet for tjenesteforsømmelse og 24 ble avskjediget. En arbeidsformann ble idømt livsvarig fengsel og en av hans ansatte fikk dødsstraff for å ha drept en mentalt tilbakestående slave.

Ingen høyere partifunksjonærer ble holdt ansvarlige.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]