Sun Yat-sen-universitetet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sun-Yat-sen-statue på Zhuhai-campusen

Sun-Yat-sen-universitetet (forenklet kinesisk: 中山大学, tradisjonell kinesisk: 中山大學, pinyin: Zhōngshān Dàxué) er et universitet i provinsen Guangdong i Folkerepublikken Kina. Dets hovedcampus er i Haizhu, en sørlig bydel i Guangzhou. Det har også undervisningssteder to andre steder i Guangzhou. Det har også en campus i Zhuhai, byprefekturet som ligger opp imot Macao.

Universitetet går for være ett av Sørkinas aller beste, og rangeres blant de ti beste i Fastlands-Kina. Over 36 000 studenter er innskrevet ved universitetet.

Lingnan University

Historie[rediger | rediger kilde]

Sun-Yat-sen-universitetet ble grunnlagt i 1924 av Sun Yat-sen, men het da Det nasjonale Guangdong-universitetet (国立广东大学). Etter Suns død (1925) ble navnet endret til det nåværende i 1926. Dets første campus lå i bydelen Shipai (石牌) øst i Guangzhou. I begynnelsen av 1950-årene ble universitetet slått sammen med Lingnanuniversitetet.

Campuser[rediger | rediger kilde]

Aula i sørcampusen

Sørcampus[rediger | rediger kilde]

Etter fusjonen med Lingnanuniversitetet ble Sun-Yat-sen-universitetet flyttet til dets campus i Kangle Yuan (康乐园). Det kalles nå universitetets sørcampus. Det ligger i bydistriktet Haizhu.

Zhuhai-campus[rediger | rediger kilde]

Zhuhai-campus
Zhuhai-campus

I 2000 ble det startet en campus i Tangjia i byen Zhuhai. Dette er blitt universitetets største campus, og dekker et stort område på 3,48 km² (vel over det dobbelte av sørcampus i Guangzhou). Det har faktisk bare ett eneste undervisningsbygg, men det er til gjengjeld 500 meter langt. Byen Zhuhai stilte det store området gratis til disposisjon for å få universitetsavdelingen dit.

Nordcampus[rediger | rediger kilde]

I 2001 fusjonerte Sun-Yat-sen-universitetet for medisin med Sun-Yat-sen-universitetet. Dermed oppstds nordcampus i Guangzhou.

Østcampus[rediger | rediger kilde]

Østcampus

I 2004 ble østcampus i Daxuecheng (大学城; «universitetsbyen») grunnlagt. Det ligger i bydelen Panyu. Likesom universitetets bibliotek i Zhuhai er biblioteket i østcampus arkitektonisk formet som en oppslått bok.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]