Yu Dafu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yu Dafu
郁达夫照片.jpg
Født7. desember 1896
Fuyang
Død17. september 1945 (48 år)
Payakumbuh
Utdannet ved Universitetet i Tokyo
Beskjeftigelse Skribent, lyriker
NasjonalitetKina
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Yu Dafu

Yu Dafu (forenklet kinesisk: 郁达夫; tradisjonell kinesisk: 郁達夫; pinyin: Yù Dáfū; Wade–Giles: Yu Ta-fu, født 7. desember 1896 i Fuyang i provinsen Zhejiang, antatt henrettet 17. september 1945Sumatra) var en kinesisk forfatter.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Yu Dafu kom fra en lærd familie og fikk en klassisk utdannelse og ble dessuten sendt til en moderne middelskole i Hangzhou. Allerede da beskjeftiget han seg også med vestlig litteratur.

I 1912 kom han til Tokyo, og fra 1916 studerte han økonomi ved Det keiserlige universitet i Tokyo, med avslutning i 1922. I studietiden lærte han seg både engelsk og tysk.

Mens hans første dikt var på klassisk kinesisk, gikk han etter oppfordring fra venner innen den nye litterære bevegelse over til omgangsspråket. Sammen med intellektuelle som Guo Moruo, Zhang Ziping og Tian Han grunnla han i 1921 det litterære selskap Chuangzao she 創造社 (Skapelsesselskapet) som gikk inn for denne språkreformen. Ett av hans tidlige arbeider, Chenlun 沉淪,ble ett av hans mest kjente – det ble publisert i Japan i 1921. Verket ble svært populært i Kina. Det var frittalende både om kinesiske politikeres inkompetanse og om seksualitet.

I 1922 returnerte han til Kina og redigerte Chuangzaos tidsskrift og skrev noveller. I 1923, etter en periode sykdom med tuberkulose, vendte Yu Dafu sin oppmerksomhet mot de kinesiske folkemassers velferd.

I 1927 var han redaktør for tidsskriftet Hongshui. Han kom senere i konflikt med det kinesiske kommunistparti, og flyktet tilbake til Japan.

Etter utbruddet av den annen sino-japanske krig kom han hjem til Kina og arbeidet med antijapansk propaganda i Hangzhou og annetsteds i Zhejiang. Fra 1938 til 1942 var han kulturredaktør for avisen Sin Chew Jit Poh i Singapore.

Da japanerne i 1942 invaderte Singapore ble han nødt til å flykte til Sumatra, der han tok en falsk identitet og arbeidet blant andre kinesere og starte bryggerivirksomhet. Senere ble han tvunget til å hjelpe det japanske militærpoliti (kempeitai) som tolk, etter at det ble oppdaget at han behersket japansk.

I 1945 ble hans identitet kjent, og da ble han arrestert av kempeitai. Det antas at han ble henrettet av japanerne kort etter at Japan overgav seg.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]