Ytraberget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ytraberget

Ytraberget er en halvøy i Hafrsfjord i Sola kommune. På toppen av berget er det anlagt en bygdeborg i et platå på om lag 100 x 50 m. Et særtrekk ved Ytraberget er de tre, muligens fire, små tuftene på om lag 8 x 5 m. Det er mulig å se er det rester etter rullesteinsmurer rundt nesten hele platået samt rester etter hustufter.

Området heter Røyneberg. Ytraberget henger sammen med Indraberget, mellom Sørnesvågen og Grannesvågen.

Historie og kulturminner[rediger | rediger kilde]

Etter tradisjonen skal Harald Hårfagre (ca. 850933) ha fullført samlingen av mesteparten av Norge til ett rike ved slaget i Hafrsfjord. Ifølge sagaen flyktet de siste motstanderne opp til bygdeborgen på Ytraberget ved slagets slutt. Det skal ha vært agderkongen Kjøtve den rike som søkte tilflukt før han rømte videre nedover Jæren.

En bautastein med Kong Olavs signatur ble reist på toppen av Ytraberget ved 1100-årsjubiléet til slaget i Hafrsfjord i 1972. Generelt kan Hafrsfjordområdet by på et mer skjermet sjøbasseng med muligheter for båtliv og brettseiling, et rikt fugleliv og Ytraberget kjent som et viktig historisk sted i Sola og for den frodige og varierte vegetasjonen.Ytraberget er avsatt som friområdet i kommuneplanen og er i Sola kommunes eiendom. Området har et svært rikt plante- og fugleliv og det er registrerte kulturminner der. Det er gode bade- og fiskemuligheter ved Ytraberget.

Blomster og berg[rediger | rediger kilde]

Torlaug Valvik laget på 50-tallet et herbarium der hun samlet rundt 200 ulike planter fra området. Jordsmonnet her er svært rikt på mineraler og kalk. Det gir grobunn for en ualminnelig rik flora. En geologistudent gjorde i 1980 studier på Ytraberget, og fant 21 ulike mineraler. Han konkluderte med at området er et eldorado for mineralsamlere. Hvor mye av det biologiske artsmangforldet som er igjen, er det ingen som vet sikkert.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]