Yousif Kuwa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yousif Kuwa
Født1945
Død2001

Yousif Kuwa Mekki (født 1945 i Jebel Miri, Sentral-Sudan, død 31. mars 2001 av kreft i Storbritannia) var en sudansk politiker, revolusjonær og kommandant for den sørsudanske frigjøringsbevegelsen.

Som med de fleste distriktene i Sudan, ble hans eksakte bursdag ikke registrert noen steder. Kuwa`s far var karriere-soldat, og familien flyttet mye iløpet av barndommen hans. Kuwa vokste opp som muslim og i den tro han var araber. Han studerte statsvitenskap ved universitetet i Khartoum. Ved universitetet ble Kuwa sterkt påvirket av ideene til Tanzanias første president Julius Nyerere, om den afrikanske historien og de forskjellige kulturene i Sudan. Kuwa fikk arbeid som lærer etter endt utdannelse, og han drev med undervisning i Darfur før han i 1981 ble valgt til den regionale forsamlingen Sør-Kordofan.

I 1985 og 1986 gjennomførte Kuwa militær trening i Etiopia før han begynte i den sørsudanske frigjøringsbevegelsen. Kuwa ble høyt respektert blant hans egen befolkning på grunn av hans karisma, visdom og militære kunnskaper. Yousif Kuwa ble diagnostisert med prostatakreft i 1998 og døde i mars 2001 under behandling i Norwich, England. Han døde før han fikk se signeringen av fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan.