Yousif Kuwa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yousif Kuwa
Født1945Rediger på Wikidata
Død31. mars 2001Rediger på Wikidata
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Khartoum
PartiDet sudanske folks frigjøringsbevegelse

Yousif Kuwa Mekki (født 1945 i Jebel Miri, Sentral-Sudan, død 31. mars 2001 av kreft i Storbritannia) var en sudansk politiker, revolusjonær og kommandant for den sørsudanske frigjøringsbevegelsen.

Som med de fleste distriktene i Sudan, ble hans eksakte bursdag ikke registrert noen steder. Kuwas far var karriere-soldat, og familien flyttet mye i løpet av barndommen hans. Kuwa vokste opp som muslim og i den tro han var araber. Han studerte statsvitenskap ved universitetet i Khartoum. Ved universitetet ble Kuwa sterkt påvirket av ideene til Tanzanias første president Julius Nyerere, om den afrikanske historien og de forskjellige kulturene i Sudan. Kuwa fikk arbeid som lærer etter endt utdannelse, og han drev med undervisning i Darfur før han i 1981 ble valgt til den regionale forsamlingen Sør-Kordofan.

I 1985 og 1986 gjennomførte Kuwa militær trening i Etiopia før han begynte i den sørsudanske frigjøringsbevegelsen. Kuwa ble høyt respektert blant hans egen befolkning på grunn av hans karisma, visdom og militære kunnskaper. Yousif Kuwa ble diagnostisert med prostatakreft i 1998 og døde i mars 2001 under behandling i Norwich, England. Han døde før han fikk se signeringen av fredsavtalen mellom Sudan og Sør-Sudan.