Yangge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yangge-dansere, 2009

Yangge (kinesisk: 秧歌; pinyin: Yānggē, «Risskuddsangen») er en form for kinesisk folkedans som har sine røtter i Song-dynastiets tid. Den er populær særlig i det nordlige Kina, både i by og bygd. Den var opprinnelig en soldans, og ble etterhvert en dans for jordbruksguddommen. Noen dansere kler seg i rødt eller i grønt, eller i alle fall helst i fargesterke drakter, og har vanligvis et rødt silkebånd om midjen. Musikken støttes av tromme, trompet og gong. Men dansen har utviklet seg i mange retninger. Den finnes for eksempel også i form av et syngespill.

I 1940-årene tok det kinesiske kommunistiske parti i bruk dansen som et trekkplaster og en måte for å oppnå tilslutning på landsbygden. Den ble da av og til kalt «reformyangge». Kommunistene var blitt kjent med dansen etter den lange marsjen, da de endte opp Yan'an i den nordlige provinsen Shaanxi, der dansen inngikk i de lokale skikker.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sidney D. Gamble: Chinese Village Plays from the Ting Hsien Region (Yang Ke Hsüan); a Collection of Forty-Eight Chinese Rural Plays as Staged by Villagers from Ting Hsien in Northern China (Amsterdam,: Philo Press, 1970). xxix, 762 p.p. ISBN 72134043. Translated from the Chinese by various scholars after the original recordings and edited with a critical introd. and explanatory notes by Sidney D. Gamble.
  • Chang-tai, Hung (2005). «The Dance of Revolution: Yangge in Beijing in the Early 1950s». The China Quarterly. 181: 82–99. doi:10.1017/S0305741005000056. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]