Yadgar Muhammad Mirza

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yadgar Muhammad Mirza
Født1449Rediger på Wikidata
Død1470Rediger på Wikidata
FarSultan Muhammad[1]
NasjonalitetTimuridriket

Yadgar Muhammad Mirza (født ca. 1452, død 1470)[2] var hersker i Khorasan-provinsen i Timuridriket i en periode av seks uker i 1470. Han fordrev herskeren Sultan Husayn Bayqara, men ble senere selv beseiret av Sultan Husayn og henrettet.

Bakgrunn: Mongolriket og Timuridriket[rediger | rediger kilde]

I 1206 fullførte den mongolske erobreren Djengis Khan samlingen av det enorme Mongolriket og ble utropt til «khagan», («herskernes hersker»). Djengis døde i 1227, og det oppsto maktkamper mellom hans fire sønner og de mange barnebarna hans. Det viste seg også vanskelig å holde det store riket som strakte seg fra Stillehavet til Middelhavet og Østersjøen samlet. Mongolene var erobrere og et krigførende folk, men «det lar seg nok gjøre å erobre et rike fra hesteryggen, men det kan ikke styres fra salen.»[3] Etter Djengis’ død ble Mongolriket delt i flere riker og imperiet smuldret opp på 1300-tallet.

I 1369 fullførte den tyrkisk-mongolske erobreren Timur Lenk en ny samling av det sentralasiatiske riket og grunnla timuriddynastiet. Ved Timurs død i 1405 ble riket igjen svekket av arvefølgestrid, men ble til en viss grad holdt sammen under Timurs sønn Shah Rukh. Etter at Shah Rukh døde i 1447 brøt det igjen ut strid mellom flere av Timurs etterkommere, og riket ble delt i flere provinser. Abu Sa'id Mirza, sønnesønn av Shah Rukhs bror Miran Shah klarte etter hvert å samle store deler av riket igjen på 1450-tallet.

Veien til en kortvarig makt[rediger | rediger kilde]

Yadgar Muhammad var sønn av Sultan Muhammad bin Baysunghur som var sønnesønn av Shah Rukh. Shah Rukhs enke Goharshad Begum skaffet seg mye reell makt etter mannens død, men da Abu Sa'id klarte å overta makten, fikk han Goharshad henrettet. Yadgar, som var en av Goharshads støttespillere, følte seg truet og flyktet til Ak Koyunlu-lederen Uzun Hasan (i dagens Aserbajdsjan). I 1469 beseiret Uzun Hasan timuridene og tok herskeren Abu Sa'id til fange. Abu Sa'id ble da overlatt i Yadgars varetekt, og Yadgar beordret at Abu Sa'id skulle henrettes som hevn for drapet på Goharshad.

Etter Abu Sa'ids fall i 1469 overtok Sultan Husayn Bayqara makten i Khorasan-provinsen etter å ha beseiret eller å ha inngått en avtale med Sultan Mahmud Mirza, en av Abu Sa'ids sønner. Sultan Ahmed Mirza, Mahmuds bror, styrte nå resten av Timuridriket fra Samarkand.[4] Yadgar gjorde framstøt for å overta kontrollen i Khorasan, men ble i september 1469 slått tilbake av Sultan Husayn. Yadgar fikk militær støtte fra Ak Koyunlu og to av Uzun Hasans sønner deltok i et nytt felttog mot Sultan Husayn. Husayn måtte flykte fra byen Herat som ble inntatt av Yadgar i juli 1470. Han klarte imidlertid ikke å konsolidere sin stilling, og seks uker senere kom Sultan Husayn tilbake med sine styrker og gjenerobret byen. Yadgar ble tatt til fange og henrettet. Yadgar var den siste av Shah Rukhs etterkommere som hadde noen herskerrolle innenfor Timuridriket.

Timuridriket ble aldri samlet igjen etter Abu Sa'ids død. De enkelte provinser var under kontroll av hans sønner i noen tiår til, men rundt 1500 invaderte usbekiske styrker området og fra 1506 var hele Timuridriket under deres kontroll. Zahir-ud-din Mohammad Babur, en sønnesønn av Abu Sa’id (sønn av Umar Shaikh Mirza), dro med sine styrker sørover og grunnlag MogulriketDet indiske subkontinent.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.degruyter.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Woods 1990 & s.46.
  3. ^ Prawdin 1952 & s. 154.
  4. ^ Encyclopædia Iranica.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Sultan Husayn Bayqara 
Timurid-dynastiets hersker
i Herat

Etterfølger:
 Sultan Husayn Bayqara 
Autoritetsdata