Sultan Muhammad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sultan Muhammad
Født1418Rediger på Wikidata
HeratRediger på Wikidata
Død1451Rediger på Wikidata
Far Baysunghur Mirza[1]Rediger på Wikidata
Søsken Ala al-Dawla[2], Abul-Qasim Babur Mirza[3]Rediger på Wikidata
Barn Yadgar Muhammad MirzaRediger på Wikidata
Nasjonalitet TimuridriketRediger på Wikidata

Sultan Muhammad, født ca. 1418, død 1452[4], var emir (hersker) i Timuridriket i Transoxiana fra ca. 1447 til sin død i 1452. Han var sønn av Baysunghur og sønnesønn av den tidligere emiren Shah Rukh. Han tilhørte Timurid-dynastiet som nedstammet fra den tyrkisk-mongolske erobreren Timur Lenk som etablerte det sentral-asiatiske imperiet rundt 1369.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Timuridriket var etter Timur Lenks død i 1405 preget av sterke maktkamper mellom hans etterkommere. Etter hvert klarte Timurs yngste sønn Shah Rukh å stabilisere riket og han beholdt makten helt fram til sin død i 1447, men på slutten av hans levetid blusset maktkampen opp igjen mellom ulike fraksjoner av dynastiet.

Veien til makten[rediger | rediger kilde]

I Shah Rukhs siste år som hersker startet Sultan Muhammed et opprør i de vestlige provinsene i Timuridriket. Shah Rukh klarte å stanse opprøret i 1446 og tok mange av opprørerne til fange, men Sultan Muhammad klarte å flykte til Luristan-provinsen vest i dagens Iran. Da Shah Rukh døde i 1447 dro Sultan Muhammad tilbake og skaffet seg kontroll over det sentrale Persia. Ved siden av sin halvbror Abul-Qasim Babur Mirza som hadde kontrollen over Stor-Khorasan og sin onkel Ulugh Beg som styrte i Transoxiana var Sultan Muhammad nå en av de tre ledende timuridene i det splittede riket.

I 1449 hadde Sultan Muhammad makten i provinsene Jibal og Fars[5], og han gikk nå til krig mot Abul-Qasim i Khorasan. Han erobret den viktige byen Herat og tvang Abul-Qasim på flukt. I 1450 beseiret han Abul-Qasim i et slag ved Mashhad og han erobret ytterligere en del av brorens rike. Abul Qasim fikk imidlertid samlet sine tropper og slo tilbake mot Sultan Muhammad senere samme år. Sultan Muhammad ble tatt til fange og henrettet. Liket ble av Abul-Qasim sendt til Herat for at han kunne bli begravet sammen deres far Baysunghur.[5]

Familie[rediger | rediger kilde]

Sultan Muhammad hadde to koner:

  • Agha Begi Agha, datter av Yusuf Terkhan som ble mor til Ulugh Agha Begum
  • Tundi Begi Agha, som ble mor til Yadgar Muhammad Mirza, hersker i Herat en kort periode i 1470

I tillegg skal han ha vært gift med en datter (ukjent navn) av Kara Koyunlu-herskeren Jahan Shah.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Shah Rukh 
Timurid-dynastiets hersker
Etterfølger:
 Abul-Qasim Babur Mirza