YEP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Youth Exchange Program (YEP) er et internasjonalt utvekslingsprogram for ungdom i regi av Brunstad Christian Church (også kjent som Smiths venner).[1] YEP ble etablert i 2005, og er en frivillig ordning. Ungdom mellom 18 og 25 år fra hele verden kan søke om opptak, og ca. 250 av disse inviteres til YEP hvert år. Engasjementet i YEP går normalt over ett år.

Ungdomsprogrammets forløper var en arbeidsstokk på 20-30 ungdommer fra Brunstad Christian Church som bodde og jobbet på Brunstad i perioden hvor stevnesenteret og boenhetene på stedet ble bygget ut i perioden 2002-2005.

Intensjon[rediger | rediger kilde]

YEP har som hovedformål å gi sine deltakere kunnskap om Brunstad Christian Churchs historie og trosgrunnlag, misjonsarbeid og menighetsliv, samt opplæring i norsk språk og kultur. Deltakerne skal også lære respekt og toleranse ved å være i et multikulturerlt miljø, og det tilrettelegges for frivillig innsats i Brunstad Christian Churchs konferanser og prosjekter.

Flerkulturell deltakelse[rediger | rediger kilde]

YEP har siden starten i 2005 hatt en flerkulturell profil[2] med over 20 nasjonaliteter representert. Dette har senere økt til rundt 30 nasjonaliteter.[1]

I YEPs program inngår blant annet:

  • sang- og musikkvirksomhet som omfatter musikktradisjoner og musikkstiler fra mange deler av verden.
  • flerspråklig film- og multimedieproduksjon
  • språkopplæring med hovedvekt på vertslandets hovedspråk, med påfølgende translatøroppgaver
  • kulturkvelder med fokus på ulike nasjonalitetsgrupper eller kulturer

Stadig flere deltar i utvekslingsordninger med YEP-avdelinger utenfor Norge. Mange deltakere deltar i YEP-programmer både i Øst-Europa, og Europa generelt, samt Sør-Amerika, Asia og Afrika. Her deltar de i lokale prosjekter som bygging av aktivitetssentra, arbeid med barn og unge, lokal musikk- og medieproduksjon, deltakelse i det lokale menighetslivet, samt generell misjonsvirksomhet.

Vertsskap for BCC-konferanser[rediger | rediger kilde]

Mange av deltakerne tilbringer YEP-året på Oslofjord Convention Center. Her holder Brunstad Christian Church sine store internasjonale konferanser fem til seks ganger årlig, og hver sommer leier de stedet eksklusivt i ca. to måneder. YEP-deltakerne er i disse periodene en del av vertskapet. På disse arrangementene kan det komme mennesker fra opptil 40 nasjoner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «YEP». www.brunstad.org. Arkivert fra originalen 5. februar 2014. Besøkt 15. februar 2012. 
  2. ^ Forumsenteret BCC, utstillingen: Menigheten i dag