Xiang Zhongfa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Xiang Zhongfa
Født1880Rediger på Wikidata
Shanghai
Død24. juni 1931[1]Rediger på Wikidata
Shanghai
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetRepublikken Kina

Xiang Zhongfa (forenklet kinesisk: 向忠发; tradisjonell kinesisk: 向忠發; pinyin: Xiàng Zhōngfǎ, født 1880 i Shanghai i Kina, henrettet 24. juni 1931 i Shanghai) var en kinesisk arbeideraktivist og fremtredende leder av Det kinesiske kommunistiske parti.

Han kom tidlig til Hubei der han arbeidet ved en våpenfabrikk i Hengyang. Under Det kinesiske kommunistiske partis sjette nasjonalkongress i juni-juli 1928 i Moskva ble han valgt til partiets lederskap sammen med Li Lisan. Han var partiets generalsekretær i 1928-1929 og igjen - etter at Li Lisan ble fjernet - i perioden 1930-1931.

Han var den eneste av partiets toppledere som kom fra arbeiderklassebakgrunn.

Under fraksjonsstridighetene innen partiet ble han i januar 1931 fjernet fra makten av Wang Mings sovjettro gruppe «de 28 bolsjeviker».

Xiang var klar over at han hadde tapt all innflytelse og bare ble holdt frem som et arbeiderklassealibi innen partikretser. Han mistet tillit til både revolusjonen og kommunistpartiet, og vendte sin interesse mot kvinner og luksusliv. Ved hjelp av sin tilgang til Partiets kontoer levde han i en villa med sin elskerinne, noe som utløste kritikk fra partifeller og gjorde Zhou Enlai urolig ettersom det allerede var vanskelig nok for ham å trygge ledelsens sikkerhet.

Xiangs ekstravagante liv varte ikke lenge. Med arrestasjonen og den påfølgende politiske sideskiftet i 1931 av en av Zhous nærmeste underordnede, Gu Shunzhang, som var Partiets sikkerhetssjef, ble Xiang angitt. Han ble arrestert den 21. juni 1931 i den juvelerforretning han benyttet som front i den franske konsesjon. Xiang ble arrestert sammen med sin elskerinne, Yang Xiuzhen, en kabaretdanserinne fra en av Shanghais nattklubber.

Han røpet da for Kuomintang raskt alt han visste om kommunistpartiet i Kina. Men Chiang Kai-shek kom raskt til at han ikke kunne nyttiggjøre seg Xiang som mulig marionett innen kommunistenes rekker, og lot ham henrette.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Rise of Modern China, Sixth Edition, side(r) 556, kapittel 23[Hentet fra Wikidata]