Gu Shunzhang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gu Shunzhang
Født1903Rediger på Wikidata
Baoshan
Død1934Rediger på Wikidata
Suzhou
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiKinas kommunistparti
NasjonalitetRepublikken Kina

Gu Shunzhang (kinesisk: 顾顺章, pinyin: Gù Shùnzhāng, Wade-Giles: Ku Shun-chang; også kjent som Gu Fengmin (顾凤鸣, Gù Fèngmíng, Ku Feng-ming); født 1903 i Baoshan i Shanghai i Kina, henrettet i desember 1934 i Suzhou) var en kommunistisk spion og leder for sikkerhetspolitiet som etter sin arrestasjon gikk over til Kuomintang og forrådte sine egne. Til slutt, etter at han begynte et nytt dobbeltspill, ble han henrettet av Kuomintang.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Mens han arbeidet ved Nanyang tobakksfabrikk ble Gu Shunzhang aktiv i arbeiderbevegelsen, så i Shanghais fagbevegelse og til slutt i det kinesiske kommunistiske parti. I 1926 ble han sendt til Vladivostok i Sovjetunionen for opplæring i spionasje. Etter hjemkomsten deltok han i tre væpnede opprør i Shanghai.

I 1927, etter 12. april-hendelsen, ble han aktiv medlem i kommunistenes underjordiske bevegelse sammen med Zhou Enlai, hadde en rekke verv og ble etterhvert leder for politbyråets sikkerhetstjeneste. Han dro omkring som tryllekunstner, og var blant annet med dette som dekke for sine reiser personlig med på drap av forrædere innen den kommunistiske bevegelse. Han var en av kommunistenes mest fremgangsrike snikmordere.

I 1931 var han sendt ut for å drepe Chiang Kai-shek, men mens han opptrådte i Wuhan den 24. april ble han gjenkjent av Kuomintangs hemmelige politi på grunnlag av et fotografi. Han ble arrestert, og ble etterhvert overtalt til å skifte side til Kuomintang. Hans sideskifte ble kjent for kommunistene på grunn av en godt plassert agent, og i siste liten fikk de bragt i sikkerhet svært mange av dem som de med rette fryktet Gu ville angi. De rakk også å hevne seg på Gu allerede før Kuomintang rakk å slå til i Shanghai, ved å henrette neste hele hans familiemedlemmer drept, sannsynligvis på Zhou Enlais ordre.

På grunnlag av Gus opplysninger ble det ble det likevel oppsport og arrestert eller henrettet mange tusen kommunister i Shanghai i løpet av de neste tre månedene, – tallet er et overslag fra den franske etterretning i Shanghai. Blant dem som ble skutt var kommunistpartiets generalsekretær Xiang Zhongfa.

I årene som fulgte var Gu en effektiv rådgiver for etterretningstjenesten i Nanjing. Han begynte i all hemmelighet å organisere «Det nye kommunistparti», og ble da beordret skutt av Chiang. Henrettelsen fant sted i Suzhou.

Litteratur[rediger | rediger kilde]