World Community Grid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

World Community Grid er et forsøk på å skape verdens største offentlige distribuerte databehandling-prosjekt, laget for å løse problemer som kan hjelpe menneskeheten. Prosjektet er hovedsakelig styrt av IBM og er foreløpig tilgjengelig for Windows, Linux, og Mac OS X operativsystem.

Hvordan det fungerer[rediger | rediger kilde]

Programvaren for World Community Grid utnytter ubrukt kapasitet på datamaskiner koblet sammen gjennom internett til å løse problemer som er nyttige for utviklingen av menneskeheten.

Programmet fungerer som en skjermsparer: når datamaskinen ikke er i bruk, arbeider maskinen med oppgaver fra World Community Grid; og når maskinen er i bruk, venter programvaren til maskinen blir ledig igjen.

Der tidligere offentlige grid-nettverk, slik som SETI@home eller Genome@home, har arbeidet med enkeltoppgaver, vil World Community Grid støtte flere humanitære prosjekter.

Internt i systemet kan brukeren lage egne grupper, eller bli medlem i eksisterende grupper basert på tilhørighet til organisasjoner, skoler, grupper eller individer. Disse grupperingene skaper økt følelse av samfunnsidentitet og er ment å appellere til konkurranseinstinktet.

Historien[rediger | rediger kilde]

World Community Grid ble offentliggjort 16. november 2004 av IBM. Systemet bruker samme teknologi som United Devices Inc. som driver United Devices Cancer Research Project og andre grid.org- prosjekter.

Det første prosjektet var Human Proteome Folding Project (HPF1-prosjektet) som ble kjørt samtidig som et grid.org-prosjekt. Derimot har IBM fastslått at alle fremtidige prosjekter vil være eksklusive for World Community Grid.

16. november 2005 startet World Community Grid FightAids@Home. Det forrige HPF1-prosjektet og FightAids@Home er begge BOINC-baserte prosjekter.

Per 12. september 2006 har World Community Grid over 218.000 medlemmer og instanser på over 400.000 maskiner; og har oppnådd en samlet arbeidstid på 55,528 år.

Versjoner er tilgjengelige for Linux, Windows, og Mac OS X.

Slashdot[rediger | rediger kilde]

30. desember 2004, da griden nærmet seg 50.000 maskiner, skrev den kommersielle weblogen Slashdot en kort sak med en peker til Slashdot Users team. Innen få timer hadde laget vokst fra en liten gruppe på 79 medlemmer til nesten 3.000. Før dette var den største grupperingen laget fra IBM, med et medlemstall på rundt 370. Per 10. mars 2006 har laget fra Slashdot 3.602 medlemmer.

Prosjekter[rediger | rediger kilde]

Et av prosjektene er Human Proteome Folding Project, som tar sikte på å forutse strukturen til menneskets proteiner. Initiert av Richard Bonneau på Institute for Systems Biology, vil prosjektet bruke griden til å beregne den sannsynlige strukturen for hvert protein. Fra disse forsøkene håper forskere å forutsi funksjonene til en mengde proteiner. Dette øker forståelsen av de menneskelige proteinene og kan vise seg vitale i søk etter kurer for menneskelige sykdommer.

Et annet prosjekt, kalt FightAIDS@Home, ble innlemmet i World Community Grid den 15. november 2005. FightAIDS@Home hadde, inntil mai 2003, brukt en Entropia-delt beregningsplattform. FightAIDS@home er initiert av Scripps Research Institute, der hver individuell datamaskin arbeider med et potensielt motgiftsmolekyl og tester hvor godt det vil passe med en hiv-protese.

Det tredje prosjektet, Human Proteome Folding 2 (HPF2), ble sluppet ut 23. juni 2006. Dette prosjektet startet ved slutten av HPF1 som en etterfølger og fokuserer på menneskets spesifikke proteiner, med et spesielt fokus på biomarkører og proteiner på overflaten av celler og lovende resultater fra HPF1; men også Plasmdium, som er organismen som forårsakermalaria. Til forskjell for tidligere prosjekter bruker HPF2 en høyere oppløsning for proteiner, noe som er nyttigere, men som også krever en kraftigere datamaskin for å utarbeide.

Det nyeste prosjektet, Help Defeat Cancer, ble sluppet 20. juli 2006, initiert av The Cancer Institute of New Jersey sammen med Rutgers-universitetet og Universitetet i Pennsylvania. Dette prosjektet ønsker å forbedre behandlingen for kreft i bryst, hode og nakke.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]