Folding@Home

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Folding@home
Folding@home
SkaperVijay Pande
UtviklerPande laboratory, Sony, Nvidia, ATI, Cauldron Development LLC[1]
UtgittOctober 1, 2000
Nyeste versjon7.3.6 [2]
PlattformMultiplattform
TypeDistributed computing
LisensPartially GPL, partially Proprietær[3]
Nettstedfolding.stanford.edu


Folding@Home er et såkalt distributed computing-program. Dette programmet simulerer hvordan proteiner «bretter» (Engelsk: «folds») seg, slik at vi kan forstå sykdommene bedre, og kanskje til og med kurere dem. Denne programtypen sørger for å fordele data over flere maskiner for å korte ned på tiden som trengs for å prosessere større mengder data.

Folding@Home ble startet på initiativ fra Stanford University som med sine samarbeidspartnere har utviklet programmet på tre plattformer; vanlige prosessorer, prosessorer på skjermkort og Cell-prosessoren (finnes i PlayStation 3). Folding@Home ser på data koblet til sykdom Alzheimer, kreft og Parkinson, og per april 2013 så er 109[4] avhandlinger skrevet med bakgrunn av resultater som har kommet fra Folding@Home.

Alle kan bli med på Folding@Home, uten noen kostnader, ved å laste ned programmet til datamaskin eller en PlayStation 3. Man oppgir et navn eller et kallenavn når man installerer klienten. Når prosessoren har regnet ut oppgavene som Stanford har sendt til den, sender klienten resultatet tilbake og kallenavnet ditt får poeng. Hvor mye poeng man blir belønnet med varierer, basert på hvor store disse oppgavene er, og hvor fort man leverer dem inn. Man kan danne og bli med lag som samarbeider om å prosessere mest mulig data. Det har også utviklet seg til konkurranse blant noen lag. Norges nest mest populære lag er Hardware.no, et lag med brukere av diskusjonsforumet Diskusjon.no og Hardware.no med søstersider. Hardware.no er på 13.-plass av 217866 lag totalt (per 4. april 2013). [5]

Lignende prosjekter[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange lignende prosjekter, Seti@Home, fightaids@home, Rosetta@home og World Community Grid og D2OL. Det som skiller Folding@Home fra disse prosjektene er at du ikke gjør beregninger for et legemiddelfirma, men for et nøytralt universitet for eksperter. I tillegg er resultatene fritt tiljengelige. Prosjektet ble startet i år 2000, og er dermed et av de eldste distributed computing prosjektene. Det er om lag 200.000 prosessorer som arbeider for prosjektet verden rundt. CERN har utviklet et lignende program, GRID for sitt LHC prosjekt, men dette er bare for spesielt inviterte (forskningsinstitusjoner og utdanningssteder).

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]