Won’t Get Fooled Again

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Won't Get Fooled Again»)
Won't Get Fooled Again
AlbumWho's Next
Artist, bandThe Who
Utgitt1971
Innspilt1971
SjangerRock
Lengde8:32
SpråkEngelsk
PlateselskapMCA Records (USA)
Polydor (Eur)
Komponist(er)Pete Townshend
Låtskriver(e)Pete Townshend
Produsent(er)The Who
Glyn Johns

«Won't Get Fooled Again» er en sang av det engelske rockebandet The Who, skrevet av bandmedlemmet Pete Townshend og spilt inn 16. mars 1971. Sangen er inkludert på albumet Who's Next fra 1971 og en utvidet versjon ble gitt ut på singel 25. juni 1971. Denne nådde 9.-plass på de britiske hitlistene. På konserter blir denne ofte brukt som avslutningsnummer og sangen er inkludert på en rekke konsertinnspillinger og disse bygger vesentlig på den utvidete versjonen.

Sangen er kjent for sine gjentatte synthesizer-baserte musikale figurer i akkompagnementet, de kraftige, lett gjenkjennelige og berømte gitar-akkordene og ikke minst hvordan både gitar, trommer og synthesizer bygger opp mot vokalisten Roger Daltreys lange primalskrik i sangens klimaks.

Sangen er en del av et større prosjekt hvor Townshend etter å ha følt seg fremmedgjort på digre fotballbane-konserter ønsket å vise hvilke makt musikk kan ha og hvordan den påvirker folk. Sangen handler om fremmedgjørelse og er en anti-establishmentsang. Innholdsmessig forteller den om en revolusjon, hvor det i første verset er et opprør, i andre vers en maktovertakelse og til slutt viser det nye regimet seg å være akkurat som det forrige («Meet the new boss, same as the old boss»).

Sangen var forbudt i Sør-Korea fram til demokrati ble innført tidlig på 1990-tallet. Albumet Who's Next ble her solgt uten dette sporet.

Sangen er av magasinet Rolling Stone rangert som nummer 133 av de 500 viktigste sangene som er laget [1] Arkivert 20. juni 2008 hos Wayback Machine..

Deler av sanger, med de kjente gitar-akkordene er brukt som kjenningsmelodi til TV-serien CSI: Miami.

Det har vært en rekke referanser til sangen, både i reklamesammenheng, som introduksjonsmelodi ved idrettsbegivenheter, i andre TV-serier, som for eksempel The Simpsons (med The Who som gjester).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]