Hopp til innhold

Winslow (Buckinghamshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Winslow
Hovedgata
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktAylesbury Vale
Admin. grevskapBuckinghamshire
Seremon. grevskapBuckinghamshire
StatusBy (town)
PostnummerMK18
Retningsnummer01296
Befolkning4 519 (2001)
Kart
Winslow
51°56′25″N 0°53′13″V

Winslow er en markedsby i Buckinghamshire i England. Den har vokst i nyere tid, men har beholdt mye av sitt landlige preg.

Winslow Hall ligger i byen, og regnes av mange som en av de fineste bygninger i grevskapet. Man mener den ble designet av sir Christopher Wren omkring 1700, mot slutten av hans liv. Den er mindre enn flere andre herregårder i området, men har en utforming som skiller den fra mengden.

Sognekirken er viet til St. Laurentius.

Byen hadde tidligere en jernbanestasjon, Winslow stasjon, på den såkalte «Varsity Line» mellom Oxford og Cambridge. Sporet ligger der fortsatt, og det er et lokalt ønske om å få åpnet en linje som gjør det lettere å pendle til andre byer som Milton Keynes, Aylesbury og Oxford.

Revehundene som deltar i Whaddon Chase har tradisjonelt blitt samlet på torget i Winslow hver annen juledag. Dette er en stor fest i byen, som vanligvis trekker mer enn tusen deltagere. I 2003 ble det så mange at man måtte holde arrangementet foran Winslow Hall i stedet; den store folkemengden skyldte antagelig tildels at det gikk mot et forbud mot revejakt.

Winslow ble først nedtegnet i et kongelig charter i 792-793 hvor kong Offa av Mercia begunstiget Wineshauue til klosteret St Albans Abbey.[1] Betydningen av Wineshauue er «Wines haug», nærmere bestemt gravhaug.[2] Domesday Book i 1086 hadde byen opptegnet som Weneslai.

En torque (keltisk halsring) av kobber ble funnet her, og dessuten også en drikkekopp av sølv av sen romersk formgivning.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Electronic Sawyer nos. 136a Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine. og 138 Arkivert 24. september 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ Ekwall, Eilert (1977): The Concise Oxford Dictionary of English Place Names. Oxford: Clarendon Press
  3. ^ Parishes, Winslow, Victoria History of the Counties of England

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]