Willi Graf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Willi Graf
Willi Graf, 1942/43

Willi Graf (født 2. januar 1918 i Kuchenheim nær Euskirchen, henrettet 12. oktober 1943 i München) var medlem av motstandsgruppen Den hvite rose, som kjempet mot nasjonalsosialismen og den aggressive krigføringen i Tyskland under andre verdenskrig.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Graf ble født i Kuchenheim. I 1922 flyttet familien til Saarbrücken, hvor faren drev en vinhandel. Han gikk på Ludwigsgymnasium, og elleve år gammel gikk han inn i Bund Neudeutschland. Dette var en katolsk organisasjon for unge menn, som etter nazistenes maktovertagelsen i 1933 ble forbudt. I 1934 gikk Graf inn i Grauer Orden, en annen katolsk organisasjon som ble kjent for sin anti-nazi-retorikk. Også denne organisasjonen ble forbudt, og medlemmene gikk inn i en rekke mindre ungdomsgrupper.

Politisk aktivitet[rediger | rediger kilde]

Etter sin Abitur i 1937 utførte han Reichsarbeitsdienst i et halvt år, og begynte så sine medisinstudier. I 1938 ble han arrestert sammen med andre medlemmer av Grauer Orden. Graf ble stilt for retten i Mannheim for sine aktiviteter i en forbudt organisasjon. Det dreide seg om deltagelse på ekskursjoner, campingturer og møter. Tiltalen ble etterhvert frafalt i forbindelse med et generelt amnesti for å feire Anschluss. Han hadde da sittet tre uker i varetekt.

Fra 1940 til 1942 var han som sanitetssoldat utplassert flere steder i Europa. I 1942 kom han som medlem av andre studentkompani i München i kontakt med medlemmer av Den hvite rose, og han ble et av kjernemedlemmene.

18. februar 1943 ble han sammen med sin søster Anneliese arrestert i München. Mens Hans og Sophie Scholl og Christoph Probst, som ble arrestert samme dag, ble henrettet allerede 22. februar, hadde man ikke like sterke bevis mot Graf. Men den 19. april 1943 ble han dømt til døden av Volksgerichtshof. Anklagen var høyforræderi, svekkelse av troppenes moral og fremme av fiendens sak. Den 12. oktober 1943 ble han henrettet ved giljotinering i Stadelheimfengselet i München. I løpet av flere måneder med forhør hos Gestapo hadde han ikke angitt andre medlemmer.

Graf ble gravlagt på St. Johann-gravlunden i Saarbrücken. Syv skoler i Tyskland er oppkalt etter ham, blant dem Willi-Graf-Gymnasium i München. Det er også et studenthjem i München som bærer hans navn. I 2003 ble han posthumt utnevnt til æresborger av Saarbrücken.