Wilhelm Wassmuss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilhelm Wassmuss
Wilhelm Wassmuss i persisk drakt, 1915
Født14. feb. 1880Rediger på Wikidata
Ohlendorf
Død29. nov. 1931Rediger på Wikidata (51 år)
Berlin
BeskjeftigelseDiplomat, politiker, spion Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Wassmuss’ tropehjelm fra ca. 1910 (utstilt på Braunschweigisches Landesmuseums).

Wilhelm Wassmuss (født 14. februar 1880 i Ohlendorf i Tyskland, død 29. november 1931 i Berlin; egentlig Waßmuß) var en tysk diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Tidlig karriere[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Wassmuss studerte rettsvitenskap og orientalistikk, og trådte deretter, i 1906, inn i den tyske diplomatiske tjeneste. Hans første utenlandspostering var til Madagaskar. I 1909 ble han visekonsul i Bushehr i Persia. Fra 1910 til 1912 var han atter på Madagaskar. I 1913 ble han igjen sendt til Bushehr, nå som tysk konsul.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

I 1914 skulle han forflyttes til den tyske legasjon i Kairo. På vei dit utbrøt første verdenskrig. Wassmuss ilte da til sine overordnede for å stille til disposisjon sin kjennskap til Persia. Wassmuss synes å ha sett at det var tid for å nøre opp om et antibritisk opprør. Han møtte sine overordnede i Konstantinopel, og som en følge av møtet ble det foreslått at han skulle organisere og anføre perserne i geriljaangrep på britene. Planen ble approbert og den tyske utenrikstjeneste gav ham en raus forsyning av gull, etter direkte ordre fra keiser Wilhelm II som var begeistret for planen. Selv om Wassmuss var uten opplæring i etterretningsarbeid, ble han en av de første «covert action»-agenter som ikke primært skulle innhente informasjoner, men agere aktivt og målrettet i fremmed land mot fienden.

Etter at Det osmanske rike gikk med i krigen på Sentralmaktenes side ble Wassmuss først leder for den tysk-tyrkiske Afghanistan-ekspedisjon (Niedermayer-Hentig-ekspedisjonen). I Bagdad oppstod det imidlertid uenighet mellom Wassmuss, Niedermayer og Hentig om den virere fremgangsmåte. Wassmuss forlot ekspedisjonen for å reise på egen hånd til det sørlige Persia, mens Niedermayer og Hentig dro gjennom Persia til Afghanistan. Wassmuss støttet i tyskernes interesse tangsirenes, kasjgaienes og andre persiske stammers motstand mot de britiske okkupasjonsstyrker som var rykket inn i det nøytrale Persia. For å slå tilbake til de av Wassmuss' oppmuntrende opprørere organiserte britene enheten South Persian Rifles, som bestod av persiske soldater trent og ledet av britiske offiserer. Wassmuss klarte gang på gang å komme seg unna de britiske styrker som forsøkte å fange ham.

Etter verdenskrigen[rediger | rediger kilde]

Da det tyske nederlaget begynte å avtegne seg for perserne, gav de opp sin motstand. Mot slutten av krigen havnet Wassmuss i britisk krigsfangenskap. Han ble løslatt i 1920 og kunne vende tilbake til Tyskland. Det var paralleller mellom T.E. Lawrences virksomhet på Den arabiske halvøy og i Palestina, og Wilhelm Wassmuss i Iran. Derfor gav britene ham tilnavnet «den tyske Lawrence».

I årene som fulgte kjempet Wassmuss med de tyske myndigheter om frigivelsen av de pengemisler som de persiske stammer var blitt lovet for sin motstand mot britene. Det han kom til at dette ikke bille lykkes ham, dro han i 1924 selv tilbake til Bushehr og kjøpte land der for sin privatformue, og grunnla et stort gårdsbruk der. Med overskuddet fra driften aktet han å betale stammene og slik innfri de avgitte løfter. Prosjektet slo imidlertid feil ved det at britene nørte opp om lokale motsetninger.

I april 1931 vendte Wassmuss nedbrutt tilbake til Berlin. Et halvt år etter døde han.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Siegfried Bachmann: «Wassmuss, Wilhelm.» I: Horst-Rüdiger Jarck, Günter Scheel (utg.): Braunschweigisches Biographisches Lexikon – 19. und 20. Jahrhundert. Hahnsche Buchhandlung, Hannover 1996, ISBN 3-7752-5838-8, s. 640–641.
  • Hendrik Göttrup: Wilhelm Wassmuss: Der deutsche Lawrence, Metropol Verlag, Berlin, 2013, ISBN 978-3-86331-137-7
  • Stefan M. Kreutzer: «Wilhelm Waßmuß – Ein deutscher Lawrence.». I: Wilfried Loth, Marc Hanisch: Erster Weltkrieg und Dschihad. Die Deutschen und die Revolutionierung des Orients. Oldenbourg, München 2014, s. 91–117.
  • Dagobert von Mikusch: Waßmuß, der deutsche Lawrence. Auf Grund der Tagebücher und Aufzeichnungen des verstorbenen Konsuls, deutscher und englischer Quellen und des unter gleichem Titel erschienenen Buches von Christopher Sykes. Paul List Verlag, Leipzig 1937.
  • Christopher Sykes: Wassmuss «The German Lawrence». Longmans, Green and Co., New York 1936

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]