Tropehjelm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tropehjelm brukt av den amerikanske presidenten Harry S. Truman. Legg merke til luftehullene på sida og den svarte hakereima som er lagt over bremmen foran.
Olivenfarget tropehjelm brukt av soldater i det tyske Afrikakorpset under andre verdenskrig
Tropehjelm båret av soldater i Nord-Vietnams kommunisthær
Tropehjelm båret av franske marinesoldater tidlig på 1900-tallet,

Tropehjelm, også kalt tropehatt og stanleyhatt, er en lett, melonformet hjelm eller stiv hatt med brei skygge som skal beskytte mot sterkt solskinn og regn. Slike hodeplagg er ofte laget av kork overtrukket med tekstil. De har særlig blitt brukt i tropene og andre varme strøk av folk fra de tidligere vestlige kolonimaktene. Tropehjelmer har blitt båret både som militære og sivile hodeplagg, vanligvis i lyse farger som hvitt, khaki og beige, og ofte sammen med et uniformliknende turantrekk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tropehjelmen er historisk sett en videreutviklet variant av den såkalte casquen, på dansk og svensk kalt kaske og kask, en høy soldathjelm av lær delvis besatt med metall, som ble vanlig over hele Europa tidlig på 1800-tallet. En annen videreføring av casque-hjelmen er den tyske pikkelhjelmen med pigg på toppen, som var i bruk fram til første verdenskrig. Også den høye, svarte politihjelmen custodian helmet er en type casque. Den er særlig kjent fra britiske bobbies, men ble tidligere også brukt i USA, Italia og andre steder.

Tropehjelmer har tradisjonelt blitt laget av kork, pappmasjé eller margen i karplanter, derav navnet pith helmet, det vil si «marghjelm», på engelsk.

Betegnelsen stanleyhatt viser til Afrikas berømte walisisk-amerikanske oppdagelsesreisende og eventyreren Henry Morton Stanley (1841–1904) som bar en slik hjelm.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata