Wilhelm Adelsten Maribo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Adelsten Maribo
Wilhelm Adelsten Maribo.jpg
Født3. januar 1814[1]Rediger på Wikidata
Østre AkerRediger på Wikidata
Død1901Rediger på Wikidata
Gravlagt Vår Frelsers gravlund[2]Rediger på Wikidata
Ektefelle Hedvig MariboRediger på Wikidata
Far Ludvig MariboeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse JuristRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser St. Olavs OrdenRediger på Wikidata

Wilhelm Adelsten Maribo (opprinnelig skrevet Mariboe; fornavnet også skrevet Vilhelm) (født 1814 på Økern gård i Østre Aker, død 1901) var en norsk jurist, kunsthistoriker og mesén.

Han var sønn av Ludvig Mariboe. Faren hadde jødisk bakgrunn, men hadde selv gått over til kristendommen, og kom til Norge fra København i 1804 som sekretær for Bernt Anker.[trenger referanse]

Han ble cand.jur. ved Det Kongelige Frederiks Universitet i 1837, og var stiftsoverrettsprokurator i Christiania i perioden 1843–61, deretter stiftsoverrettsassessor (dommer) til han søkte avskjed i 1875.

Han viet seg senere til sin store interesse, kunst og kunsthistorie, og foretok mange studiereiser særlig i Italia. Han var sammen med Frederik Ludvig Vibe den vesentligste drivkraften bak opprettelsen av Skulpturmuseet i Christiania, som stod ferdig på Tullinløkken i 1881 (bygningen ble senere midtpartiet i Nasjonalgalleriet). Han var også direktør (styremedlem) i Christiania Sparebank fra 1859. Han var barnløs og testamenterte sine midler til Selskabet for Norges Vel og ulike legater.

Han ble gift i 1843 med sin kusine Hedwig (Theresia Francisca) Sonnleithner (f. 1814 i Wien, d. 1891), datter av den østerrikske juristen, regjeringsråden, librettisten og teaterdirektøren Joseph Sonnleithner (1766–1835) og Wilhelmine Mariboe.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

  • Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden, 1882, for fortjenester for Skulpturmuseet

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Biografi i J.B.Halvorsen (red.), Norsk Forfatter-Lexicon 1814–1880