Wikipedia:Videoproduksjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Trykk rediger!
Filmprosjekt

Her kan du følge de ulike versjonene av filmen. Ferdig produkt: Den ferdige filmen kan sees på Commons (tekstet versjon her) eller på YouTube.

Tidligere versjoner

Versjon 8: Dette er «Golden master 1». Versjon 9 og 10 finnes allerede, og kommer innen tirsdag. Med mindre det er behov for flere endringer, så er dette det ferdige produktet. Eneste endringer fra v8 (GM1) til v10 (GM3) er en typo i siste bilde og rekkefølge i rulletekstene. Se her (Se ferdig versjon v10GM3 her: [1])

Versjon 7: Litt mykere klipp, og andre mindre detaljer. Se på YouTube

Versjon 6: Etter tips fra fag-mann er det gjort litt endringer hovedsaklig i rekkefølge og at noen klipp er tatt ut. Videoen er omtrent 10 sek kortere. Se på YouTube.

Versjon 5: Med ordentlig lyd, titler, overganger osv. Ønsker tilbakemelding på all tekst og overganger på diskusjonssiden. Se her eller i avspilleren rett under (ved avspillingsproblemer kan videoen også sees hos Youtube (lenke).

Versjon 4: Første versjon hvor filmen begynner å nærme seg sin endelige form. Se her.

Versjon 3: Ikke publisert offentlig pga opphavsrett.

Versjon 2: Tilklippet med kun aktuelle klipp, lagt til aktuelle vignetter og forsøkt med lyd. Ligger på Commons.

Versjon 1: Se på YouTube
Dette er kun råfilm, og vi ønsker innspill på hvilke klipp som kan passe i den ferdige filmen. Forslag er velkomne på diskusjonssiden.

Denne siden skal ta for seg prosessen rundt en videoproduksjon høsten 2015. Prosjektet regner med å få ferdig en film innen ca. 29 november, og mulig noe mer til 15. januar 2016, da Wikipedia feirer sitt 15-årsjubileum.

For arbeid på manus, se Wikipedia:Videoproduksjon/Manus.


Bakgrunn[rediger kilde]

Bakgrunnen for denne produksjonen er en diskusjon på Tinget om nye bidragsytere, og hva som kan bidra til dette. Det ble foreslått at Telaneo, Torfilm og Tarjeimo prøver å sette sammen en film som kan bidra til dette, blant annet med Petter Bøckman. Forslaget om å lage videoer har også vært diskutert tidligere.

Status pr 22. november[rediger kilde]

Godtfolk! Etter masse input fra mange flinke og engasjerte folk har nesten én time råfilm og litt matpakke blitt til 50 sekunder god film. Tilnærmet lik ferdig produkt kan sees her. Det eneste som er endret etterpå er rekkefølgen i rulleteksten på Wikipedianere slik at de er listet kronologisk, og en typo i siste bilde er rettet. Jeg ser for meg at filmen kan vises mandag 30. november, og at den lastes opp på en YouTube-kanal i Wikimedia Norges navn hovedsaklig. På måten Facebook virker, bør den også lastes opp via Facebooks egne metoder, slik at den kommer høyere opp i tidslinja til folk. En versjon kan legges på Commons også, slik at det er lett å laste ned for andre.

Videre tenker jeg at vi bør klare å lage en grei boks til bruk i anonnotice/sitenotice (se /Anonnotice). Vi bør tekste YouTube- og Facebook-versjonene hvertfall, vet ikke helt med Commons dersom det kun blir et "arkiv". En thumbnail (lite, illustrerende bilde som er "forsiden" til videoen når den ikke spilles av) bør lages med forbehold om at kanalen den lastes opp på har mulighet for thumbnails.

Andre ting som bør gjøres? Jeg vet ikke helt... Mulig man i filmen burde fremhevet navnene Petter Bøckman og Naturhistorisk museum, men...

Status er altså at filmen er ferdig, og at bare "distribuering" gjenstår. Husk at vi har snaut 30 millioner månedlige besøkende[1] på dette nettstedet, så målgruppa er "nokså stor".

Status pr 9. november[rediger kilde]

Helgen 7.-8. november var Telaneo og Tarjeimo rundt i Oslo og filmet en del. Lørdagen filmet vi med drone over Frognerparken, Frognerbadet og Vigelandsanlegget. Så dro vi inn til Samisk hus i Oslo, møtte Wikimedia Norge-gjengen som holdt et kurs der om kjønnsubalansen blant bidragsytere til Wikipedia. Der fikk vi to frivillige kursdeltakere til å stille opp foran kamera. Etter en halvtime-ish planleggingsøkt, fikk vi 30 minutter med film (sammenhengene opptak, gjentatte takninger osv.). Et oppdaget problem der er at vi sto nære en murvegg, så ved fjerning av bakgrunnsstøy ble det litt undervannseffekt... Søndag var vi hos Petter Bøckman. Der gikk vi ut i skogen, og fikk omtrent 20 min råfilm. Fikk også to av barna hans til å si noen artige fraser på kamera.

Planen videre er å klippe til råfilmene grovt til de delene som kan brukes (altså fjerner alt "behind the scenes") og laster opp aktuelt råmateriale her. Så kan alle som ønsker komme med innspill rundt hva som bør brukes, og i hvilke rekkefølger. Dette håper vi å ha oppe innen onsdag 11. november. Mest sannsynlig før.

Kevin MacLeod - Long Trail

Aktuell musikk å bruke kan være denne:
(hvis lydfilen ikke funker må dere oppdatere siden til den gjør det)

Må gjøres[rediger kilde]

  • Lage en episk video som får hele det norske folk til å hamre løs på fantastiske artikler på Wikipedia! [Realistisk? - Diskutér!]

Tidligere produserte videoer[rediger kilde]

Kjerneelementer som ikke må glemmes[rediger kilde]

Filmen som helhet[rediger kilde]

  • Filmen må ha et tydelig budskap
  • Seer må ikke kjede seg, men hele tiden tenke at det er verdt å bruke tiden på å se videoen
  • Seer må huske filmen, og helst kunne fortelle videre til familie/venner om filmen og budskapet.

Burde bli nevnt om Wikipedia i manus[rediger kilde]

  • Alle kan bidra, ingenting hindrer en i å bidra
  • Terskelen for å bidra er ikke like høy som folk flest tror
  • Wikipedia er mer enn bare én jobb

Filming[rediger kilde]

  • Starring Petter Bøckman (vi bør også få med oss noen flere, både erfarne og nybegynnere. Gjerne ungdom og kvinner også.)
  • Epost er sendt WMNOastrid om forespørsel ang. kamerastativ og mikrofon. --Tarjeimo (diskusjon) 16. okt. 2015 kl. 10:50 (CEST)[svar]
    • Svar her var at de ikke har det, men at de kan prøve å få lånt eller evt søke om støtte til å kjøpe inn. Vi bør også sjekke om det er mulig å låne/leie, og hva det koster.
      • Vi kan leie utstyr av KANDU. Se mer her. Det betyr egentlig at kamera og mikrofon er i boks.
        • Kamerastativ er også innkjøpt, så vi får god film
  • Vi har fått tak i en med drone som har sagt seg villig til å filme litt fra oven, så får vi se når det redigeres om det finnes et godt sted å sette det inn.
    • Dronefilm fra Frogerparken, Vigelandsanlegget og Snarøya er "i boks"
  • Epost er sendt Stargate Media som produserte filmen om kulturarv i Wikipedia om vignett, samt Kulturrådet.
    • Stargate har svart positivt på dette. Avventer å få vignetten oversendt.
      • Vignett er mottatt fra Stargate. Den er endret akkurat som vi ønsket.
  • Tekst: Wikipedia-overskrift-fonten er Linux Libertine. Brødtekst er Helvetica Neue.

Plan[rediger kilde]

Hvis alt går etter planen, blir planen slik:

  • Leie videokamera av KANDU (Sony NEX-VG30, takk til WMNOastrid!) 4. november til 11. november.
  • Besøke WMNOs «skrivelørdag» 7. november for kvinner som har deltatt på redigeringskurs tidligere i år, og forhåpentligvis få filmet litt som kan brukes der.
  • Helgen (evt fredag) 7.–8. november besøke Petter Bøckman og filme litt med ham (må avklares om det passer og slikt)

Den (og andre) helger brukes også til litt diverse småfilming og planlegging, så begynner vi å redigere litt etter det. Planen da er å sette sammen en omtrentlig film og laste opp slik at de som vil kan se den, og komme med innspill.

Medvirkende[rediger kilde]

Disse tre T-brukerne er alle 16/17 år og engasjert, men ønsker veldig gjerne gode tips til manus, settinger, tvister og annet.

Forslag[rediger kilde]

  • Å spørre noen på gaten to spørsmål:
  1. Hvor ofte bruker du Wikipedia?
  2. Viste du at du kan redigere der?

Få noen svar fra tilfeldige folk. Kan være en god ide å redigere ut når vi spør spørsmålet (untatt første gang, slik at i filmen spør vi spørsmålet en gang, så bytter vi mellom folk som svarer).

Wikipediaklistremerker må vi isåfall ha med. Så over til Bøckman som forteller om sine erfaringer

  • «Har det noen gang slått deg at noen faktisk har skrevet alt på Wikipedia? Ikke én person, men mange. Sånne som meg har gjort det, og sånne som deg.», så over til Bøckman som forteller om sine erfaringer (viktig å få med hvor enkelt det er)

Markedsføring på Wikipedia[rediger kilde]

Fra og med uke 43 blir det kjørt kunngjøringer for videoer.

Uke Videonavn Dager kjørt Andre kommentarer
43 Kulturarv i Wikipedia onsdag -
44 " " -
45 " mandag -
46 " " -
47 " " -
48 (ingen?) "
49 Trykk rediger " (eller bytte til f eks onsdag, og da begynne i uke 48? -